Hlavní obsah

Průmysl stále šlape dvouciferným tempem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O 12,7 procenta vzrostlo v březnu 2007 tempo růstu průmyslové výroby ve srovnání s březnem 2006. Ve srovnání s únorem, kdy meziroční růst dosáhl 13,6 procenta, jde o mírné zpomalení, dvouciferný růst v průmyslu však pokračuje již třetí měsíc. Za první tři měsíce roku se výroba meziročně zvýšila o 12,4 procenta, což je druhý nejvyšší růst od roku 2000.

Článek

Oznámil to Český statistický úřad. Ten zároveň upozornil, že březen 2007 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně. Po očištění od sezónních vlivů tak činí index 113,5 procenta.

"Patříme mezi pět států Evropské unie s nejvyšší dynamikou průmyslu. Opět výrazně pozitivně zapůsobil efekt neobvykle teplé zimy," uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Průmyslu nově nabral desítky tisíc lidí

K březnovému růstu opět nejvíce přispěla výroba elektrických a optických přístrojů a automobilový průmysl. Stejně jako v únoru naopak klesla produkce a rozvod elektřiny, plynu a vody.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se v březnu meziročně zvýšil o 2,9 procenta, firmy tak nabraly přes 33 tisíc nových pracovníků. Nejvíce jich nově zaměstnaly v automobilovém průmyslu, ve výrobě elektrických a optických přístrojů a v produkci pryžových a plastových výrobků. Propouštělo se naopak v textilním a kožedělném průmyslu a v těžbě energetických surovin.

Mzdy rostly o sedm procent

Průměrná měsíční nominální mzda v březnu v průmyslových firmách dosáhla 20 443 korun, což je meziroční nárůst o 7,1 procenta. Hodinová mzda vzrostla v průměru o 11,1 procenta na 134,60 koruny. Produktivita práce v průmyslu vzrostla o 9,1 procenta, hodinová produktivita byla vyšší o 14 procent.

V 27 zemích EU vzrostl únorový index průmyslové produkce po očištění od vlivu počtu pracovních dnů podle údajů zveřejněných Eurostatem meziročně o rovná 4 procenta. Z členských států, za které byla data dostupná, se nejvíce zvýšil v Irsku o 22,4 procenta, na Slovensku o 15,5 procenta a v Polsku o 12,9 procenta. Nejvíce klesl ve Finsku, a to o 3,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám