Hlavní obsah

Průmysl překvapivě vykázal třináctiprocentní růst

– Praha • Aktualizováno

Průmyslová výroba v srpnu meziročně narostla o 12,9 procenta. Nejvíce k tomu podle čtvrteční zprávy Českého statistického úřadu (ČSÚ) přispěla vyšší produkce automobilů, která narostla o 16,3 procenta.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Článek

Kromě toho se více vyráběla elektrická zařízení a kovové konstrukce. Naopak klesla produkce nápojů (dokonce o 9,7 %) a nábytku.

"Srpnová průmyslová výroba pro nás znamenala velké překvapení. Sektor jednoznačně profituje z oživení zahraniční poptávky, daří se zejména automobilovému segmentu, kovodělnému průmyslu a elektrotechnickému průmyslu. Povzbudivý pro další vývoj je i růst nových zakázek," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Roli podle něj hraje i vyšší důvěra v ekonomiku a lepší čísla průmyslu z Polska a Slovenska. Obavy, že by průmysl klesl kvůli srpnovým povodním na severu Čech, se nepotvrdily.

"Je tedy zřejmé, že za oživením českého průmyslu stojí především zahraniční poptávka, což dokumentuje vysoký růst průmyslových tržeb z přímého vývozu (meziročně o 22 procent) i srpnový růst exportů (meziročně o 23 procent)," doplnil Vejmělek.

Oživení bude křehké

„Český průmysl nadále posiluje díky pokračujícímu oživení v Evropě a s tím spojené poptávce po české produkci,“ říká ředitel odboru ekonomických analýz ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek s tím, že síla tohoto oživení zatím překvapivě nepolevuje, o čemž svědčí dobrá podnikatelská nálada v Německu. Čeští podnikatelé již tak optimističtí podle Vomastka nejsou, neboť důvěra v domácí ekonomiku se v září meziměsíčně mírně snížila.

„Meziroční růst českého průmyslu nadále živí relativně nízká srovnávací základna loňského roku a stále výrazněji k němu přispívají přicházející nové zakázky z eurozóny a konečně i z tuzemska,“ domnívá se Petr Smutný, partner v oddělení podnikových financí a restrukturalizací společnosti PricewaterhouseCoopers ČR. Na konci roku se podle něj vyčerpá „srovnávací efekt“ a průmysl bude muset ukázat, zda si tempo udrží. „Již nyní je však zřejmé, že oživení bude velmi křehké,“ říká Smutný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám