Hlavní obsah

Průmysl po srpnovém poklesu v září stoupl o pět procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová výroba v Česku v září meziročně vzrostla o 4,9 procenta po srpnovém poklesu o 3,8 procenta. K růstu průmyslu přispěla zejména výroba automobilů, jejíž růst ale zpomaluje, oznámil ve středu Český statistický úřad.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Výroba aut v září meziročně stoupla o 2,7 procenta. Dařilo se také výrobcům elektrických zařízení, naopak pokles zaznamenala výroba strojů a také počítačů.

Letošní září mělo o dva pracovní dny více než loňské, po očištění tak byla průmyslová produkce meziročně nižší o 0,6 procenta.

„Domácí průmysl tak pomalu ztrácí dech, avšak zatím stále do určité míry odolává slabým číslům z Německa. Dalšímu zpomalení se však domácí průmysl v závěru letošního a na začátku příštího roku nevyhne,“ komentoval ekonom společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Průmyslové podniky v září zaměstnávaly o 1,6 procenta méně lidí než před rokem, průměrná mzda zaměstnanců stoupla o sedm procent. Zde se podle ekonomů odráží efekt velmi nízké nezaměstnanosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám