Hlavní obsah

Průmysl na Slovensku se propadá, aut se vyrábí o 36 procent méně

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA
Aktualizováno

Průmyslová produkce se loni v prosinci na Slovensku propadla o 16,8 procenta, což je nejhorší výsledek od roku 1999, kdy se výroba začala počítat současnou metodou. Oznámil to Slovenský statistický úřad. Země výrazně doplácí na současnou ekonomickou krizi. Nejhůře je zasažen automobilový průmysl, který klesl o 35,7 procenta.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Ilustrační foto

Článek

V listopadu klesla výroba aut "pouze" o 16,9 procenta. Automobilky Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a KIA Motors, které na Slovensku vyrábějí, omezují výrobu.

Špatně jsou na tom ale i další odvětví. Ve výrobě gumy a plastů byl pokles o 28,5 procenta, ve výrobě chemikálií o 25,9 pocenta, ve výrobě strojů o 25,4 procenta a ve výrobě elektroniky o 12,2 procenta.

Klesá i prodej automobilů

V lednu 2009 se na Slovensku zaregistrovalo o 42 procent nových automobilů méně než před rokem. Největší propad, až o 60 procent, zaznamenala česká Škoda, která však nadále zůstává na Slovensku nejprodávanější.

Loni v lednu prodala Škoda na Slovensku 1588 automobilů. Ve stejném období letošního roku prodala jen 628 vozů. Značný pokles prodeje zaznamenal také Peugeot, KIA, Citroën a Suzuki.

Jak upozorňuje deník SME, důvodem snížení zájmu o automobily je kromě hospodářské krize také výrazně vyšší cena vozidel než v sousedních zemích. Podle deníku připravuje Škoda úpravu cen svých modelů na Slovensku a lídra na slovenském trhu budou pravděpodobně následovat také další značky.

Slovenské ministerstvo hospodářství avizovalo, že pro menší zájem ze strany zákazníků letos klesne výroba automobilů na Slovensku asi o čtvrtinu. Předloni sjelo z výrobních linek automobilek Volkswagen v Bratislavě, PSA Peugeot Citroën u Trnavy a KIA Motors u Žiliny celkem 570 tisíc vozů. Loni se tuto produkci podařilo udržet navzdory poklesu v posledním čtvrtletí.

Reklama

Výběr článků

Načítám