Hlavní obsah

Průmysl hlásí návrat do předkrizových let

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Česká průmyslová výroba dokázala, že se jí daří. V únoru s porovnáním se stejným měsícem loňského roku vzrostla o 13 procent. Hodnota nových zakázek meziročně stoupla o 12,5 procenta, ty ze zahraničí vzrostly o 18,2 procenta, jak informoval ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

„Tahounem průmyslu je již tradičně automobilová výroba, která rostla o 26,2 procenta,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Největší pokles byl naopak zaznamenán v produkci počítačů a elektronických přístrojů.

Podle Volfa zamířil průmysl do „předkrizových“ let, protože v únoru 2008 rostl o 11,3 procenta. „Následoval propad v roce 2009, kdy průmysl meziročně padal o 23,4 procenta, loni mírně rostl o 7 procent,“ připomněl Volf.

Za připomenutí rozhodně stojí, že česká průmyslová výroba si i nadále udržuje poměrně vysokou dynamiku a již sedmý měsíc v řadě vykázala dvouciferný růst. V lednu dosáhla ještě většího vzestupu než v únoru, konkrétně o 16,4 procenta. Podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera za tím stojí především oživení našich klíčových obchodních partnerů v čele s Německem.

Očekává se lepší situace na trhu práce

Ze statistik vyplývá, že nadále rostou nové zakázky ze zahraničí výrazně rychleji než ty tuzemské, což naznačuje, že exportní poptávka potáhne český průmysl i v dalších měsících, jak připomněl ekonom Patrik Rožumberský z UniCredit Bank.

"Dobrou zprávou je, že bychom již letos měli vidět více přijímaných než propouštěných. Podniky tak budou opět řešit nedostatek kvalifikovaných pracovníků," doplnil Petr Smutný ze společnosti PricewaterhouseCoopers.

Podle Smutného vybraní tuzemští výrobci, zejména z automobilového, elektrotechnického či chemického průmyslu, dostanou také pravděpodobně možnost nahradit svou produkcí výpadek japonských továren postižených přírodní katastrofou.

Středeční výsledek není až takovým překvapením, protože už pondělní tržby maloobchodníků za únor dosáhly velmi dobrých hodnot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám