Hlavní obsah

Průměrné stáří aut je v ČR téměř 14 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V České republice bylo v 1. pololetí registrováno 4,64 miliónu osobních automobilů, z nichž 60 procent je starších než deset let. Podíl vozidel starších 15 let v tuzemsku přesahuje 32 procent. Aut mladších než dva roky jezdí po českých silnicích 7,1 procenta. Průměrné stáří vozového parku se zvýšilo na skoro 14 let, uvedlo v úterý Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Foto: Profimedia.cz

Automobil Škoda 100 vyráběný na začátku 70. let.

Článek

Průměrné stáří vozového parku osobních aut se za prvních šest měsíců letošního roku zvýšilo na 13,9 roku, a v současné době je tak téměř o půl roku vyšší než v roce 2000, uvedlo sdružení.

"V ČR nedochází k obnově vozového parku. Podepisuje se na tom i recese, nekupují se nová auta. Dovozy ojetin sice nerostou, ale mění se jejich věková struktura. Zvyšuje se podíl ojetin starších 10 let, které už tvoří přes 30 procent importovaných starších vozů," uvedl ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Rostoucí věk vozového parku osobních aut má podle Šípka řadu negativních dopadů. "Stará vozidla jsou samozřejmě méně bezpečná, a při nehodách těchto vozidel jsou důsledky mnohem fatálnější," dodal.

Obdobná situace je také u vozového parku autobusů, kde průměrný věk skoro 20 000 registrovaných autobusů dosáhl hodnoty 14,7 roku a roste už čtvrtý rok za sebou. Stárne i většina ostatních kategorií vozidel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám