Hlavní obsah

Průměrné sazby hypoték v srpnu mírně vzrostly

– Praha
Novinky, pit

Průměrné úrokové sazby hypotečních úvěrů v srpnu lehce stouply na 3,01 procenta. V červnu byly na 2,95 procenta, tedy na nejnižší hodnotě za dobu sledování ukazatele od roku 2003. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„Vzestup  úrokových sazeb bylo možné očekávat. Pro další pokles průměrných sazeb nejsou dány ekonomické důvody, navíc při dalším snížení úroků by se už banky dostaly na úkor svých ziskových marží,“ uvedl Miroslav Hájek z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Foto: ČTK

Úroky hypotečních úvěrů

Uzavřít hypotéku přišlo v srpnu do finančních domů 7661 klientů, což je přibližně o 1000 méně než v červenci. V srpnu klesly i objemy hypotečních úvěrů, a to zhruba o 1,5 miliardy na 12,424 miliardy korun.

„Srpnové sazby prakticky kopírovaly červencovou hladinu díky nadále probíhajícím akcím, které byly již od jara neustále obnovovány či prodlužovány. Aktuálně tyto akční nabídky postupně končí, což spolu se zářijovým zvýšením sazeb u některých bank zvedne podzimní průměrné úrokové sazby, dokud některá z bank nebude opět mít chuť rozhýbat trh,“ sdělil Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Některé banky během září nicméně spustily různé výhodné akce, stoupání sazeb by tak mohlo být na chvíli u konce. To je příklad Komerční banky, mBank nebo LBBW Bank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám