Hlavní obsah

Důchody od června mimořádně vzrostou v průměru o 1017 korun

Aktualizováno

Průměrný starobní důchod se od června zvedne v průměru o 1017 korun, zásluhová část penze se zvedne o 8,2 procenta. Mimořádnou valorizaci, kterou v případě vysoké inflace stanovuje zákon, navrhne vládě ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Na tiskové konferenci to v pondělí oznámil ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V červnu dostanou důchodci přidáno o 8,2 procenta plošně, což je přesně 1017 Kč v průměru navíc. Mimořádná valorizace je z důvodu opravdu výrazného nárůstu inflace. O její výši rozhodla především inflace za leden,” řekl Jurečka s tím, že vláda by měla návrh projednat tento nebo příští týden.

Lednová průměrná valorizace byla o 805 korun více, celkem tak letos průměrný důchod vzroste o 1822 Kč. Celkové rozpočtové dopady na státní kasu budou podle Jurečky přesahovat 20 miliard korun. Další navýšení nad rámec zákonné valorizace už letos ministr nepředpokládá.

Inflace raketově vystřelila. Přišlo největší zdražování v historii Česka

Ekonomika

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze pobíralo na konci roku od sociální správy 2,86 milionu lidí. Starobních důchodců bylo 2,38 milionu.

Podle zákona o důchodovém pojištění mimořádné přidání následuje pátý měsíc po měsíci, v němž zvyšování cen za sledované období překročí pětiprocentní hranici. Upraví se zásluhová část důchodů, tedy takzvaná procentní výměra. Zvedne se o tolik procent, o kolik se navýšily od loňského července ceny. Kabinet má pak nařízení o mimořádné valorizaci vydat do 50 dnů.

Příspěvek na energie

Kvůli vysoké inflaci a energetické krizi nabízí MPSV domácnostem také pomoc prostřednictvím příspěvku na bydlení. „Dále se budeme snažit dělat informační kampaň a počítáme, že největší nárůsty žadatelů by měly přijít na přelomu března a dubna,” dodal Jurečka.

Podle posledních dat ministerstva o zvýšený příspěvek na bydlení zatím požádalo přes 17 tisíc domácností.

Reklama

Výběr článků

Načítám