Hlavní obsah

Průměrná mzda vzrostla, lidé si ale o moc víc koupit nemohou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průměrná hrubá mzda v Česku letos ve 3. čtvrtletí meziročně vzrostla o 5,7 procenta na 37 499 korun, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Reálně po zahrnutí růstu cen ovšem stoupla pouze o 1,5 procenta. Medián mezd činil 32 979 Kč. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Ilustrační foto

Článek

Ve druhém čtvrtletí mzda meziročně vzrostla o 11,3 procenta, růst tak ve třetím čtvrtletí zpomalil. Analytici zpomalení očekávali, podle nich vývoj mezd nebyl ve třetím čtvrtletí jako v předchozím ovlivněn nízkou srovnávací základnou loňského roku a mimořádnými odměnami zdravotníků.

„Také ve 3. čtvrtletí se udržel vysoký mzdový růst ve zdravotní a sociální péči, tentokrát o osm procent. K nejvyššímu růstu ale došlo v činnostech v oblasti nemovitostí, konkrétně o 11,8 procenta,” komentovala vedoucí oddělení statistiky práce Jitka Erhartová.

Nejvýše od vzniku eura. Inflace v eurozóně dál roste

Ekonomika

Meziroční zvýšení průměrné mzdy o 5,7 procenta dělá při přepočtu na koruny o 2012 Kč více než v loňském říjnu. ČSÚ nicméně dodává, že spotřebitelské ceny ve stejném období vzrostly o 4,1 procenta, reálně tak průměrná stoupla jen o půldruhého procenta.

Růst požírá vysoká inflace

„Přestože lidem výrazně narůstají mzdy, v obchodech si toho o moc víc nekoupí. Problém je v tom, že nominální růst mezd z většiny požírá vysoká inflace. Reálně tak mzdy rostou jen hlemýždím tempem,“ řekl ke čtvrtletním číslům průměrné mzdy hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Inflace navíc bude mít na mzdy negativní vliv i nadále. „Rychlý růst spotřebitelských cen se v závěru letošního roku a po celý příští rok bude významně promítat do reálného růstu mezd, který bude v lepším případě nulový, v horším případě záporný,” uvedl Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

Důchody budou od ledna vyšší. O kolik se zvýší ten váš?

Finance

Nejvyšší průměrná mzda byla ve 3. čtvrtletí v Praze, kde dosáhla na 45 523 Kč. Naopak nejméně si vydělávali lidé na Karlovarsku, kde průměr činil 33 249 Kč.

Většina zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhne, reálnějším ukazatelem tak je medián mezd. To je hodnota mzdy, kterou dostává zaměstnanec přesně uprostřed pomyslného souboru všech zaměstnanců seřazených vzestupně podle výše svých mezd. Medián byl ve 3. čtvrtletí tohoto roku 32 979 Kč, což je o 5,7 procenta více než před rokem.

Anketa

Dotýká se vašeho rozpočtu zdražování?
Ano
90,9 %
Ne
9,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7789 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám