Hlavní obsah

Průměrná mzda v Česku na konci roku atakovala 39 tisíc

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V posledním čtvrtletí roku 2020 vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda meziročně nominálně o 6,5 procenta na 38 525 korun. Vyplynulo to z dat, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Medián mezd činil 32 870 korun, přesně polovina zaměstnanců tedy bere více než 32 870, přesně polovina bere naopak méně.

Foto: Novinky

Průměrná měsíční hrubá mzda

Článek

Spotřebitelské ceny se v loňském roce zvýšily o 2,6 procenta. To znamená, že mzdy reálně vzrostly jen o 3,8 procenta.

U mužů medián dosáhl 35 129 korun, zatímco u žen šlo o 30 281 korun.

„Ženy jsou na jednu stranu vytlačovány z trhu práce, na stranu druhou jim v posledním čtvrtletí loňského roku rostly rychleji mzdy. Medián mezd u žen meziročně vzrostl o 6,5 procenta, u mužů pouze o 3,8 procenta,” uvedl Dalibor Holý z odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Výpočet čisté mzdy se mění, lidé si polepší až o několik tisíc

Finance

„Jedním z důvodů může být, že ženy často pracují ve školství či ve zdravotní a sociální péči, kde se zvýšily platové tarify. Zdravotníci pak navíc dostali na podzim i mimořádné, takzvané covidové odměny,“ dodal Holý.

Průměrná měsíční mzda za celý loňský rok činila 35 611 korun hrubého. Jde o 1500 korun více než o rok dříve. Procentuálně odpovídal nominální nárůst hodnotě 4,4 procenta. Po odečtení spotřebitelské inflace 3,2 procenta činil reálný růst mezd v loňském roce 1,2 procenta.

Trh práce se zatím výrazněji nepohnul

Finance

„Je skoro až s podivem, že si zaměstnanci připsali v průměru nějakou tu korunu na výplatní pásce i v roce, kdy jsme zaznamenali největší propad hospodářství v historii Česka,” uvedla ekonomka ze skupiny LOGeco Jana Mücková.

Mzdy proto podle ní pravděpodobně porostou i po zklidnění pandemie. „Na druhou stranu se začíná pozvolna zvyšovat nezaměstnanost. S větším počtem lidí bez práce pak dojde k utlumení tempa růstu platů. Při započtení inflace by mzdy letos měly růst jen velmi mírně,” dodala.

Anketa

Jak se vám v loňském roce změnila mzda?
Zvýšila
30,3 %
Snížila
21,9 %
Zůstala stejná
47,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18389 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám