Hlavní obsah

Provozovatel sítě Iceland v ČR je v konkurzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městský soud v Praze potvrdil úpadek společnosti ICL Czech, která provozuje v tuzemsku obchody britského řetězce s potravinami Iceland. Na její majetek prohlásil konkurz. Návrh na zahájení insolvenčního řízení na sebe na začátku května podala sama firma, která úpadek zdůvodnila omezením podnikání v souvislosti s pandemií koronaviru a odchodem Spojeného království z Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Firma ICL Czech v insolvenčním návrhu uvedla, že má závazky zhruba 74,9 milionu korun. Věřitelé mohou své pohledávky do začátku srpna hlásit pražskému městskému soudu. Přezkumné jednání pohledávek a také schůze věřitelů se uskuteční 6. září.

Společnost Iceland.cz na Facebooku v pátek napsala, že mražené potraviny si lidé mohou stále zakoupit ve dvou prodejnách, a to v Praze-Hloubětíně a v Leopoldově ulici na Chodově. Na webu má ale dále seznam deseti obchodů. Na internetových stránkách už dříve oznámila ukončení provozu e-shopu. Na český trh řetězec vstoupil v roce 2011, první prodejna byla v Plzni.

ICL Czech kromě potíží kvůli pandemii a odchodu Británie z EU, který způsobil nárůst nákladů na dopravu zboží a zpožďování dodávek, svůj úpadek zdůvodnila také rostoucími cenami energií.

Provozovatel prodejen Iceland v Česku končí. Podal návrh na insolvenci

Ekonomika

„Ani výrazná restrukturalizace provozu a úspory jak v materiální, tak personální oblasti nepřinesly s ohledem na nečekaný nárůst dalších nákladů dostatečný efekt,“ napsala firma v návrhu na insolvenci.

V problémech je i Nordsee

O prohlášení konkurzu na svůj majetek soud žádá také společnost Master Mariner, která v České republice provozuje restaurace německé sítě Nordsee. Vyplývá to z dokumentů zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Master Mariner se dostal do ztráty v roce 2019, kdy přestala fungovat pobočka v pražském centru Arkády Pankrác. Další dva roky podnikání podle společnosti ovlivnilo nucené uzavření provozoven kvůli šíření koronavirové nákazy. Ani letos se návštěvnost nevrátila na předcovidovou úroveň, a firma tak není schopna hradit nové a dříve nesplacené závazky, uvedla v insolvenčním návrhu.

Prodejce dámské módy Orsay v Česku končí

Ekonomika

Společnost eviduje dluh zhruba 40,3 milionu korun, největší část je v korunách, další závazky má v eurech a švýcarských francích.

První restaurace Nordsee v ČR hosty přivítala v roce 2004, o deset let později Master Mariner provozoval pod touto značkou čtyři podniky. Nyní má na svém webu uvedeny dvě pobočky v Praze – obchodních centrech Palladium a Nový Smíchov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám