Hlavní obsah

Provozovatel prodejen Iceland v Česku končí. Podal návrh na insolvenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský řetězec supermarketů Iceland v Česku končí. Firma ICL Czech, jež donedávna provozovala po Česku celkem 11 prodejen, na sebe v neděli 8. května podala insolvenční návrh. Upozornil na to server Hospodářských novin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

ICL Czech má nesplacené pohledávky u 135 věřitelů, kterým celkově dluží přibližně 38,4 milionu korun, uvádí insolvenční návrh. Závazky má firma například u České správy sociálního zabezpečení, Finančního úřadu hlavního města Prahy nebo ČSOB.

Icelandu podle odůvodnění v insolvenčním návrhu zlomily vaz dvě věci: pandemie a brexit.

„Úpadek navrhovatele je zapříčiněn negativním stavem ekonomiky v důsledku pandemie covid-19, která zasáhla i odvětví maloobchodního prodeje potravin. Výrazně negativní vliv na výsledky podnikání navrhovatele pak mělo i ukončení členství Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v Evropské unii (brexit), jehož důsledkem byl výrazný nárůst nákladů na dopravu zboží a další náklady na služby související s proclíváním zboží, s tím související nutný nárůst cen sortimentu takto dovážených potravin,“ uvedla společnost v insolvenčním návrhu.

Řetězec Iceland zavírá v Česku prodejny

Ekonomika

Iceland se specializuje na prodej mraženého zboží z Velké Británie. O tom, že ukončil provoz svého e-shopu a v tichosti zavřel některé ze svých 11 poboček v Česku, informovaly Novinky už minulý měsíc.

Podle insolvenčního návrhu má firma v Česku 82 zaměstnanců v pracovním poměru, dalších 19 na dohody mimo pracovní poměr.

Reklama

Výběr článků

Načítám