Hlavní obsah

Protesty horníků sílí, přidala se i Mostecká uhelná

Právo, ČTK, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA/MOST

Se zrušením vyhlášky, která horníkům zaručovala sociální výhody, nesouhlasí ani odboráři a zaměstnanci Mostecké uhelné společnosti (MUS) a jejích dceřiných firem. Připojili se tak k protestu horníků z Dolu Paskov na Frýdeckomístecku, kteří dnes ráno přerušili na 20 minut práci. Mostečtí horníci hrozí hodinovou výstražnou stávkou v pátek.

Foto: Jaroslav Hauer

Olga Blechová, Helena Vondráčková a Vladimír Kočandrle během křtu alba Touhy.

Článek

Havíři MUS vyzvali vládu, aby ihned učinila kroky ke zrušení nové vyhlášky, odepírající horníkům výplatu odstupného, dorovnání platů do průměrné výše rok po odchodu do důchodu a kompenzaci při přechodu z důlního na povrchové pracoviště.

"Nebude-li vyhláška zrušena do čtvrtka, vyhlásíme na pátek hodinovou výstražnou stávku," uvádí odboráři a zaměstnanci MUS ve svém prohlášení.

Žaloba na Škromacha

Odborový svaz pracovníků v hornictví připravuje žalobu na ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha. Podnětem je právě zrušení vyhlášky o hornických výhodách z roku 1991, kterou Škromachův úřad od listopadu zrušil, aniž by k tomu měl oprávnění, řekl novinářům během protivládní demonstrace horníků na Dole Paskov předseda moravskoslezských odborů Jan Sábel.

Škromacha záměr hornických odborů podat na něj žalobu nijak neznepokojuje. "Je věcí odborů, co udělají či neudělají," řekl Škromach.

"Ministr neměl oprávnění podepsat vyhlášku, protože k tomu neměl zmocňovací předpis. Vyhláška byla uznána i Nejvyšším soudem jako opodstatněná, takže není pravda, že by to byla nějaká vyhláška navíc, kterou by bylo třeba zrušit. Podle našich právníků nemá ministr žádné právo vyhlášku osobně zrušit, musel by to udělat zákon a nikoli jedna osoba vlády," řekl Sábel.

Odboráři se podle Sábela ještě radí s právníky a žalobu na Škromacha by mohli podat do týdne. Škromach vyhlášku zrušil, protože podle něj byla v rozporu se Zákoníkem práce.

Výhody možná zůstanou

O formě náhrady ztracených sociálních výhod, které zaručovala zmíněná vyhláška, v pondělí odpoledne jednalo vedení OKD se zástupci odborů. "S vedením OKD jsme shodli na tom, že kompenzovat vyhlášku je nutné. Bude to předmětem vyjednávání o kolektivní smlouvě na příští rok. Zaměstnavatel nám předložil jistý návrh, zatím se o něm ale nebudeme blíže vyjadřovat," řekl předseda podnikových odborů dolu Paskov Josef Nejezchleba.

Vyhláška z roku 1991 horníkům zaručovala výplatu odstupného, dorovnání platu do výše průměrné mzdy po dobu až jednoho roku a až tři platy při přechodu z důlního na povrchové pracoviště dolů. Tyto kompenzace od roku 1991 platil zaměstnavatel, ročně to v OKD bylo až 150 miliónů korun.

Stávka trvala 20 minut

Horníci černouhelného Dolu Paskov na Frýdeckomístecku v pondělí ráno protestovali ve vestibulu hlavní budovy závodu Staříč proti postupu ministerstva sociálních věcí, které jim sociální výhody ruší. Kvůli vyhrožování ze strany zaměstnavatele se však plánovaná hodinová výstražná stávka zkrátila na zhruba 20 minut.

Stávky se zúčastnilo několik stovek horníků z ranní směny. Celkem má šachta 3200 zaměstnanců z bezmála 18 tisíc zaměstnanců ostravské těžební OKD.

"Po vyhrožování, které zaměstnavatel předvedl, jsme řekli zaměstnancům, že jim doporučujeme, aby byli připraveni sfárat, aby nemohlo být toto použito proti nim," prohlásil předseda podnikových odborů dolu Paskov Josef Nejezchleba, který i s několika desítkami horníků přišel k novinářům před hlavní bránu.

Dodal, že zaměstnavatel odboráře požádal o předání seznamu stávkujících horníků. "Toto jsme odmítli. Jsme připraveni bránit sociální výhody. My jsme celou dobu upozorňovali, že je to namířeno proti vládě, ne proti zaměstnavateli. Tuto podporu využijeme pro jednání se zaměstnavatelem, která začíná v devět hodin," řekl Nejezchleba.

"Nikomu jsme nevyhrožovali," řekl Právu ředitel Dolu Paskov Ivo Žolněrčík. Dodal, že vedení dolu pouze vyzvalo vedení odborové organizace, aby dodržovalo platné zákony. "Poslali jsme jim dopis, ve kterém jsme je upozornili, aby postupovali podle právních předpisů tohoto státu. Nic více od nich nechceme. O žádných seznamech stávkujících vůbec nebyla řeč," řekl ředitel dolu.

Ať přijede Škromach, dostane lopatu!

"Pan ministr Škromach rychle zapomněl na to, jak vypadá lopata. A hanba vládě a panu ministrovi, to se nedá vyjádřit slovy, co se děje. Vždyť ti chlapi sedření, sobota, neděle děláme jak pitomci a ani nám udělají tohle? " ptal se rozhořčeně jeden ze stávkujících horníků.

Nejezchleba si ještě vzpomněl, že Škromach na nedělním jednání přislíbil, že si v lednu přijde na Paskov zafárat. "Když bude mít odvahu, ať přijde, ať vidí, v jakých podmínkách děláme, že to není výdobytek z dob komunismu, ale odměna za těžkou práci," dodal. "Jen ať přijde, dáme mu lopatu," odpověděli mu horníci.

Poté už Nejezchleba nabádal stávkující, ať se vrátí do práce. "Chlapi, ať nezadáváme příčinu zbytečným problémům, vyhlášku v tuto chvíli nevrátíme a budeme muset napnout sílu proti zaměstnavateli. A jdeme do té rachoty, na kterou jsme zvyklí."

Nejezchleba doufá, že polostátní OKD neutrpí stávkou škody. "My jsme dali zaměstnavateli nabídku, že tu hodinu napracujeme, nebo že bude mítink, který potrvá jen deset minut. Toto bylo odmítnuto. Takže teď uděláme vše proto, abychom to napracovali," řekl.

Kvůli stávce odboráři sbírali podpisy v referendu. Vyhlášení stávky podpořilo 1567 pracovníků dolu z celkového počtu 3118. Důl Paskov dnes stávkoval jako jediný z ostravské těžební OKD. Na ostatních šachtách se bude podle Sábela tento týden hlasovat, zda se i tam uskuteční stávka nebo jiný způsob protestu.

Mezi horníky prý vládne strach

Mezi bezmála 18 000 zaměstnanci OKD prý vládne nebývalý strach. "Horníci mají strach ještě větší než kdykoli dříve, byl tady nastolen přímo teror," tvrdí místopředseda podnikových odborů Dolu Paskov Erich Juchelka. Podle něj je strach panující v černouhelné firmě pochopitelný - v nezaměstnaností sužovaném regionu by totiž bývalí zaměstnanci dolů jen těžko našli jinou práci. Vedení OKD ale řečem o strachu odmítá věřit.

"Vím, že se to lidem v jiných častech republiky špatně poslouchá, ale je to tak. Dneska sice dokázali, že nemají strach, když přišli stávkovat. Ale to se dá pochopit. Vždyť se jim sáhlo na samou podstatu, protože nic víc horšího ty horníky potkat nemůže," řekl Juchelka.

O tom, že byl na šachtě nastolen teror, svědčí podle Juchelky postup některých horníků, kteří nejdříve vyjádřili svůj souhlas s pondělní stávkou, ale pak prý dostali strach. "Někteří, kteří to podepsali, chtěli svůj podpis škrtnout, protože jim bylo vyhrožováno, lživě se jim tvrdilo, že seznam má také zaměstnavatel. Ti kluci pak nevěděli, co mají dělat, mají samozřejmě strach o svou práci, jinou by asi nenašli," řekl.

"O tom nic nevím. Jestli tohle horníci dělali, muselo to být jejich osobní rozhodnutí, my jsme žádné takové pokyny nedávali, přece nejsme na hlavu padlí," reagoval personální ředitel OKD Lubomír Langr. Ten současně odmítá věřit, že by na šachtách vládla atmosféra strachu. "Rozhodně ne", tvrdí.

Podle Juchelky horníky šikanují vedoucí úseku. "To jsou hrubé a nevybíravé způsoby, od některých vedoucích úseku obzvláště. To je zřejmě jejich úkol, a to jediné, co umí," řekl. Podle něj je horníkům běžně vyhrožováno, že je nahradí například Poláci. "Zatím nebyl důvod, k tomu, aby někoho propustili za jeho názor, uvidíme po stávce," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám