Hlavní obsah

Prodloužení mýtné smlouvy s Kapschem už řeší antimonopolní úřad

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se obrátilo na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli nedávnému rozhodnutí vlády prodloužit o tři roky smlouvu na provoz mýtného systému se společností Kapsch. Úřad přijetí podnětu potvrdil. Do měsíce rozhodne, zda začne správní řízení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí nevypisovat řádnou soutěž na výběr mýtného považuje STAN za protiprávní, podnět k prošetření proto současně podalo i Nejvyššímu státnímu zastupitelství, uvedli v pondělí zástupci hnutí.

„Ve věci mýta jsme obdrželi podnět, v zákonné lhůtě ho prověříme,” řekl Novinkám mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda. Upřesnil, že ÚOHS má 30 dní na rozhodnutí, zda jsou důvody pro zahájení správního řízení.

Prodloužení bez soutěže

Prodloužení smlouvy s firmou Kapsch vláda schválila před týdnem. Nynější dodavatel má během tříletého prodloužení získat bez výběrového řízení od státu zhruba šest miliard korun. [celá zpráva]

"Je to v příkrém rozporu s tím, jak jsou leckdy účelově kriminalizováni komunální politici – starostové, radní, zastupitelé –, a to často jen pro formální chyby. A tady ministerstvo dopravy zadá veřejnou zakázku za 7,5 miliardy bez transparentní soutěže," odůvodnil podání podnětu předseda STAN Petr Gazdík. Že se v případě zadání zakázky bez soutěže obrátí na antimonopolní úřad, avizoval již dříve.

Nynější kontrakt s Kapschem vyprší koncem roku a ministerstvo dopravy nestihlo najít pokračovatele provozu v řádném výběrovém řízení. Po prodloužení smlouvy s Kapschem chce během této doby najít nového provozovatele v otevřené soutěži.
Do té se budou moci zájemci přihlásit s jakoukoliv technologií, tedy nejen s takzvaným mikrovlnným systémem, který pro výběr Česko využívá nyní.

Ze situace hnutí viní ministerstvo dopravy, které podle něj několik let ohledně výběru mýta po roce 2016 nedělalo nic.

"Jednoznačně nyní směřuje k zadání veřejné zakázky bez soutěže, podle nás protiprávně a bez splnění zákonných požadavků," uvedlo hnutí. Podle něj byly "porušeny zásady transparentnosti, rovného zacházení a zákazu diskriminace, které představují způsob, jak zabránit zneužití ze strany zadavatelů a zajistit rozvoj hospodářské soutěže".

Dvě vládní komise byly proti

O návrhu ministerstva na prodloužení smlouvy s Kapschem se před jeho schválením vedla ostrá debata ve vládní koalici. ČSSD poukazovala na to, že se proti prodloužení smlouvy vyslovily dvě vládní pracovní komise.

Související témata:

Foto: STAN

Logo Starostů a nezávislých (STAN)

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Smlouva s Kapschem by podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) mohla být připravena koncem prázdnin nebo začátkem září. Ministr ale už dřív uvedl, že čeká, že se najde někdo, kdo bude chtít, aby postup ministerstva prověřil ÚOHS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám