Hlavní obsah

Prodej pohonných hmot bude od pátku přísnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pro motoristy je dobrou zprávou, že v pátek nabude účinnosti novela zákona o pohonných hmotách, která zpřísňuje podmínky prodeje pohonných hmot. Je v ní například zakotvena povinnost evidence prodávaných paliv u čerpacích stanic, včetně jejich množství, jakosti a složení. Řidiči by se tak měli dočkat kvalitnějšího benzínu.

Článek

Zákon je přínosem také podle předsedy představenstva Společenství čerpacích stanic Ivana Indráčka. "Pozitivum je, že zákon významným způsobem postihuje čerpací stanice, které už by dnes byly mimo zákon, kdyby státní správa konala tak, jak má," řekl Indráček.

Jde především o mobilní čerpací stanice, které většinou nesplňují předpisy na ochranu životního prostředí. Podle nového zákona je možné udělit pokutu několik miliónů korun. Dosud postih záležel na posouzení státní správy.

Pančovaných pohonných hmot snad ubude

Novela obsahuje povinnost registrace provozovaných čerpacích stanic, které budou muset splňovat požadavky vylučující závažná rizika pro zdraví a bezpečnost osob a pro životní prostředí. Novela tak podle dřívějšího vyjádření ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana eliminuje rizika s prodáváním takzvaných pančovaných pohonných hmot.

Kvalita pohonných hmot prodávaných u tuzemských čerpacích stanic se podle údajů České obchodní inspekce letos výrazně zlepšila. Zatímco loni jakostním požadavkům nevyhovělo 6,1 procenta a o rok dříve 8,6 procenta odebraných vzorků pohonných hmot, tak od letošního ledna do července to bylo 4,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Nekvalitní benzín a nafta ohrožují motory aut

Řidičům hrozí i přes časté kontroly České obchodní inspekce (ČOI) , že natankují u čerpací stanice v Ústeckém či Libereckém kraji nekvalitní naftu či benzín....

Výběr článků

Načítám