Hlavní obsah

Prodej piva v Německu je nejnižší v novodobé historii

Německé pivovary prodaly za prvních šest měsíců tohoto roku nejméně piva ze všech prvních pololetí od roku 1993. Odbyt meziročně klesl o 2,7 procenta, respektive o 127 milionů litrů, a činil zhruba 4,6 miliardy litrů. Oznámil to ve čtvrtek německý statistický úřad.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Německý svaz pivovarníků jako důvod propadu odbytu pěnivého moku uvedl chladný květen i poměrně velké množství prodaného piva loni v červnu, kdy začínalo fotbalové mistrovství světa v Rusku. Za nižším odbytem stál podle statistiků jak slabší export, tak pokles domácí spotřeby o necelá tři procenta.

Nejrůznější pivní směsi, tedy pivo smíchané s limonádou, kolou nebo ovocnými šťávami, měly na trhu podíl 4,8 procenta. Jejich prodej ale klesl o 1,5 procenta. Nealkoholická piva ve statistice nejsou uvedena.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Spotřeba piva na hlavu v eu

Pokles spotřeby piva v Německu má dlouhodobý trend, začal už na přelomu tisíciletí. Místo piva dává část spotřebitelů přednost vínu, koktejlům nebo si místo alkoholu dají minerálku. Ve spotřebě piva na hlavu se ale i tak Němci drží na třetím místě v EU za Čechy a Rakušany.

V Česku po předloňském mírném poklesu loni spotřeba piva opět stoupla. Na jednoho Čecha podle údajů z roku 2018 vycházelo 141 litrů, o šest velkých piv více než o rok dřív.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám