Hlavní obsah

Prodej léků na předpis loni v ČR vzrostl o deset procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej léků na předpis na českém farmaceutickém trhu v roce 2021 vzrostl meziročně o deset procent, což je nejvyšší tempo růstu v posledních pěti letech. Hodnota trhu s léky na předpis tak činila 78 miliard korun. Vyplývá to z dat, která poskytla analytická společnost IQVIA.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

U volně prodejných léků se prodeje proti roku 2020 zvýšily o devět procent a prodeje za volně prodejné léky, doplňky stravy a produkty pro zdravotní péči dosáhly 29 miliard korun.

U léků na předpis se nejvíce dařilo léčivům s aktivní patentovou ochranou. Tyto léky zaznamenaly růst o 22 procent a na celkových prodejích předepsaných léků se podílí již více než ze 40 procent.

Růst prodejů léků na předpis je tažený právě touto kategorií, na celkovém růstu trhu s léky na předpis se léky s aktivním patentem podílí více než dvěma třetinami.

Zneužívání léků na předpis roste

Domácí

Naproti tomu prodeje léků, jejichž patent již vypršel, se za minulý rok snížily o šest procent, čímž se podle firmy IQVIA potvrdil dlouhodobý trend poklesu této kategorie.

Třetí důležitou kategorií jsou léčiva, která nikdy patentem chráněná nebyla, zpravidla tak jde o generické léky. Tato léčiva si s meziročním zvýšením tržeb o čtyři procenta udržela dlouhodobě stabilní tempo růstu.

Na trhu volně prodejných produktů se nejprodávanější kategorií staly léky proti kašli a dalším respiračním potížím s růstem o 12 procent.

Kategorie vitamínů a dalších doplňků stravy skončila druhá s meziročním růstem o devět procent. Třetí kategorií s ohledem na výši tržeb byly léky na úlevu od bolesti, přestože jejich tržby proti roku 2020 stagnovaly.

Kam pro léky proti covidu? Seznam míst je nově online

Koronavirus

Čtvrtou nejprodávanější kategorií byly produkty na podporu trávení s růstem o šest procent. Pátou nejprodávanější kategorií volně prodejných produktů se stala měřicí a testovací zařízení, mezi která patří i testy na covid-19.

Jejich prodeje se meziročně zvýšily o 135 procent a v lékárnách tato kategorie zaznamenala tržby 1,6 miliardy korun.

Daří se internetovým lékárnám

Svůj podíl na celkových tržbách opět zvýšily internetové lékárny. Zatímco v roce 2020 byl jejich podíl 12 procent, v roce 2021 vzrostl na 14 procent.

Internetové lékárny se na celkovém růstu segmentu volně prodejných produktů podílely téměř 30 procenty, samy zaznamenaly meziroční růst o 22 procent.

Lékárny ve Francii objevily zlaté vejce – antigenní testy

Evropa

Nejprodávanější kategorií v internetových lékárnách byly vitamíny a jiné doplňky stravy s růstem o 19 procent, druhé skončily léky proti bolesti s růstem o necelá dvě procenta a třetí byla již zmiňovaná měřicí a testovací zařízení s růstem o 180 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám