Hlavní obsah

Prodej části Jukosu zůstává stále záhadou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Na světových obchodních trzích panuje rozčarování z nedělní aukce klíčové společnosti ropné firmy Jukos. Za 9,4 miliardy dolarů ji koupila neznámá společnost Baikal Finance Group, zatímco očekávaný kupec, státní plynárenský monopol Gazprom, se nevzmohl ani na první nabídku.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Gazprom už dříve uvedl, že Juganskněftěgaz koupí pouze za vyvolávací cenu 8,65 miliardy dolarů. Ve chvíli, kdy jediný protivník podal první nabídku vyšší, zástupce Gazpromu, ačkoliv to je zakázáno, odešel telefonovat. Poté se vrátil a žádnou nabídku nepodal. Jugansk tak vydražil, sice podle předpokladů snadno, ale úplně někdo jiný. Kdo stojí za firmou Baikal se stále neví.

"Jen v Rusku se může stát, že naprosto neznámá firma s tak velkým finančním zázemím, vyhraje v této dražbě, "citoval list Financial Times ruskou liberální političku Irinu Chakamadovou.

Právě proto, že firmu nikdo nezná se ekonomové domnívají, že je jen nastrčeným prostředníkem pro to, aby Jugansk mohl koupit Gazprom. Ten ale propojení odmítá. Pokud je Baikal propojený s Gazpromem či se státem, je možný postup ten, že Baikal nyní nebude mít na zaplacení Jugansku potřebnou částku, podnik tak připadne státu a ten ho prodá za stanovenou cenu Gazpromu, což ostatně chtěl už od začátku a netajil se tím. Baikal splatil zálohu 1,7 miliardy dolarů, zbytek musí splatit do 14 dnů.

Ke všemu se Gazprom právně vyhne možným žalobám, že neposlechl rozhodnutí soudu se aukce neúčastnit a Jugansk koupil.

Aukci zkomplikoval soud v USA

Konkurzní soud v americkém městě Houston v pátek rozhodl, že Rusko by mělo aukci Jugansku po deset dní pozdržet a také zakázal, aby se akce účastnil právě Gazprom a také konsorcium západních bank, které chtěly Gazpromu koupi financovat.

Soud tak vyhověl žádosti vedení Jukosu, které ve středu vyhlásilo bankrot firmy a podalo návrh na ochranu před věřiteli. Jukos má v USA několik investic a podle zástupců Jukosu má konkurzní rozhodnutí v USA celosvětovou platnost. Banky v čele s Deutsche Bank se rozhodnutí lekly a od financování koupě ustoupily, aby se vyhnuly případným sporům s USA. Takovým žalobám se nyní vyhnul i Gazprom, když by se prokázalo, že kupce Jugansku Baikal je napojený na něj nebo na vládu.

Nedoplatky v řádu desítek miliard

Soud v Rusku nařídil Jugansk prodat, aby se částečně zaplatila částka, kterou Jukos údajně dluží ruskému státu na daních. Vyšplhala se už na 27 miliard dolarů. Analytici ale tvrdí, že jde jen o likvidační kampaň proti firmě. Kreml se chce pomstít majiteli Jukosu Michailovi Chodorkovskému. Ten je nyní ve vazbě, je obviněn z podvodu a krácení daně.

O tom, že celá kauza je zmanipulovaná ruskou vládou svědčí i to, že vyvolávací cena Jugansku byla 8,65 miliardy dolarů, ačkoliv podle odhadů odborníků, je cena firmy, která těží 60 procent produkce Jukosu, nejméně dvojnásobná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám