Hlavní obsah

Prodej aut v Česku poklesl, propad zaznamenala Škoda

Praha

Prodej nových osobních aut na českém trhu v prvním pololetí klesl v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 0,8 procenta na 88 284 vozů. V samotném červnu se propadl o téměř 13 procent. Pokles ve statistikách způsobila loni končící lhůta pro možnost zkráceného daňového odepisování vozidel, jak uvedl Svaz dovozců automobilů (SDA).

Foto: Profimedia.cz

Prodej nových aut v prvním pololetí poklesl.

Článek

Loni na konci prvního pololetí byla poslední možnost uplatnit na nově nakupovaná firemní auta dvouleté odepisování, proto prodej aut výrazně stoupl. Letošní červen byl přitom s 16 156 prodanými vozy druhý nejúspěšnější měsíc, uvedl tajemník SDA Pavel Tunkl.

Nejprodávanější byla v pololetí Škoda s 26 066 vozy, což představuje meziroční pokles o deset procent. Druhému Volkswagenu narostl odbyt o tři procenta na 7494 aut a třetí Ford stagnoval na 7406 vozech. Čtvrtý skončil Renault a pátá značka Hyundai. V první desítce se poprvé objevila rumunská Dacia.

Prodej lehkých užitkových vozů se zvýšil o 1,3 procenta na 5981 aut. Zájem o nákladní auta vzrostl o 60 procent na 3824 vozů a prodej motocyklů stoupl o 2,4 procenta na 10 237 strojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám