Hlavní obsah

Procter & Gamble za 6,5 miliardy eur získá Wellu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Procter & Gamble převezme kontrolu nad německým výrobcem vlasové kosmetiky Wella, za kterého zaplatí 6,5 miliardy eur. Američané se totiž s akcionáři Welly dohodli na podmínkách převzetí a mají prakticky jisté, že budou ovládat 77,6 procenta akcií Welly.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Jednatelka náchodského Svazu bojovníků za svobodu Blažena Ringlová vysvětluje starostovi že právě na tomto místě v hromadném hrobě sověti odpočívají.

Článek

Wella ve svém sdělení uvedla, že Procter & Gamble zaplatí za jednu akcii německého výrobce 92,25 eura. Podíl, který Američané získají, se týká akcií s hlasovacími právy, na celkovém akciovém kapitálu Procter & Gamble získá 50,7 procenta, podotýká agentura Reuters.

O Wellu měla vážný zájem také společnost Henkel. Ta už minulý týden uvedla, že získala asi sedm procent akcií Welly a Procter & Gamble tedy nyní musel ukázat, zda má s firmou vážné úmysly. Také se hovořilo o firmách Unilever a L'Oréal, ty ale svůj zájem blíže nekonkretizovaly.

Zatímco výkonný ředitel Procter & Gamble A.G. Lafley hodnotil uzavřenou dohodu velmi optimisticky, management společnosti Wella byl v hodnocení akvizice střízlivější. Vedení podniku totiž stále trvá na tom, že Wella by na tom byla lépe, kdyby zůstala sama. "Z podnikatelského hlediska nebyl oznámený kontrakt nutným krokem," píše se ve sdělení Welly.

Akcie Welly na oznámení zareagovaly růstem asi o 20 procent a vzhůru zamířily také akcie Henkelu. Investoři si totiž oddychli, že Henkel nebude muset cenu za Wellu zbytečně "vyšponovat" a jeho finanční situace tedy neutrpí. Pro Henkel je ale vítězství firmy Procter & Gamble tvrdou ranou, protože Němci si chtěli pozici na trhu profesionální péče o vlasy značně upevnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám