Hlavní obsah

Pro IKEU jsou už drazí. Nábytkářská Jitona musí propouštět

Jihočeský výrobce nábytku Jitona propustí do konce října asi 180 zaměstnanců. Příčinou je konec spolupráce s hlavním odběratelem, jímž byla IKEA. V pondělí to řekl místopředseda představenstva Jitony Martin Kovář.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Klatovech propustí Jitona 100 až 110 lidí, v Třebíči kolem osmdesáti. Po propuštění zůstane ve firmě asi 50 zaměstnanců. Propuštěným pomáhá Jitona najít jinou práci.

Jitona, která má sídlo v Soběslavi, chtěla promítnout do cen to, že za poslední tři roky se zvýšily ceny energií, materiálu a lidské práce, což IKEA podle Kováře neakceptovala.

„Navíc dlouhodobě snižuje objemy, které u nás odebírá. Ten důvod je zřejmě, že naplňuje vlastní výrobní kapacity. My jsme specialista na dýhovaný nábytek, tento segment není růstový," řekl Kovář.

IKEA od Jitony odebírala ročně zboží řádově za 15 až 20 milionů eur (385,5 až 514 milionů Kč), ale již loni objem klesl, v letošním prvním pololetí také. Na propouštění upozornila Česká televize.

Tradice skoro 70 let

Zaměstnancům, jež propustí, chce Jitona pomoci najít novou práci. S firmami z regionů připravila prezentace volných míst. „V Klatovech budeme nadále vyrábět pro některé zahraniční zákazníky a snažit se nadále vyrábět malosériový nábytek. Výpadek se nedá rychle nahradit. IKEA je jako jediná schopná objednávat velké série. Snažíme se najít další zakázky, nicméně potřebujeme zakázky s velkou sériovostí a to nebude jednoduché," řekl Kovář.

V roce 2018 měla Jitona čistý obrat 643 milionů a skončila ve ztrátě 6,5 milionu korun. V roce 2017 byl čistý obrat 821,9 milionu a ztráta po zdanění 3,9 milionu.

Historie firmy Jitona sahá do roku 1951, kdy byli sloučeni drobní výrobci nábytku z jižních Čech do společnosti Jihočeské továrny nábytku. Propouštěla již v roce 2011, zhruba 140 lidí v Soběslavi, kde tehdy ukončila výrobu.

Reklama

Související témata:

Související články

IKEA vynechala na své mapě Nový Zéland

Švédská nábytkářská firma IKEA rozlítila uživatele sociálních sítí svou mapou světa, na které chybí Nový Zéland. Opominutí si všiml jeden americký zákazník,...

Výběr článků

Načítám