Hlavní obsah

Příliv investic do ČR se loni zdvojnásobil

PRAHA

Zahraniční podniky loni investovaly v České republice 114,7 miliardy korun, což je dvakrát více než v roce 2003. České firmy na druhou stranu daly do podniků v zahraničí něco málo přes 14 miliard korun. Předběžné údaje ve středu zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Foto: Adéla Čuříková
Článek

Drtivá většina pěněz - 98 miliard korun - přišla do ČR ze zemí EU. V čele jsou Nizozemí z 27 miliardami korun a Německo s 22 miliardami korun. Výsledné číslo je trochu zkaleno údajem, že přes 60 miliard této sumy, tedy asi polovinu tvoří tzv. reinvestovaný zisk, tedy zisk společností, které do ČR základní investici přinesly už v předchozích letech.

"Investice do navýšení kapitálové účasti směřovaly do oblasti dopravy a telekomunikací (37 procent), nákupu nemovitostí (30 procent) a rozvoje obchodní sítě (17 procent). Investice do odvětví zemědělství a zpracovatelského průmyslu byly v tomto čtvrtletí méně významné," sdělila ve zprávě ČNB.

ČR ale rostly i příjmy ze zahraniční turistiky. Turistů bylo více a ubytovávali se v luxusnějších hotelech. ČNB připoměla velkou roli tzv. víkendové turistiky do hlavního města, která je oblíbená hlavně u mladých mužů z Velké Británie.

Peníze do bulharské energetiky

Na částce 14 miliard korun, která loni odešla z českých podniků do zahraničí, se drtivou měrou - 10,9 miliardy korun, podílela energetická firma ČEZ. Na konci roku zaplatila Bulharsku za část tamní rozvodné sítě, kterou získala v privatizaci. Firmy ale investovaly například i na Slovensku, kam odešly asi dvě miliardy korun.

Které země investovaly v ČR nejvíce (v mld. Kč)
zeměinvestice
Nizozemí27,1
Německo22,3
Rakousko11,5
Slovensko10,0
USA7,2
Francie4,4
Asie6,8
zdroj: ČNB

Reklama

Výběr článků

Načítám