Hlavní obsah

Přijde další pád nebo vzestup? Velikáni ekonomie se nemohou shodnout

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Globální ekonomika se zdaleka ještě neotřepala z jednoho ze svých historicky největších pádů a odborníci se již přou, zda přijde další otřes. Například nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman varuje, že přiškrcování státních výdajů může způsobit další pohromu. Naopak John Paulson, miliardář a šéf významného hedgeového fondu, tvrdí pravý opak.

Článek

Krugram byl již od začátku poslední krize velkým zastáncem výrazného utrácení. V druhé polovině roku 2008 se kvůli finanční krizi dostal zejména bankovní sektor do potíží, kvůli sérii bankrotů si finanční domy nechtěly půjčovat a trhy „zamrzly“. Pomoci musely vlády mnoha zemí, včetně Spojených států. Do ekonomik nalily miliardy dolarů a eur.

Nyní se však po řeckých potížích a obrovských dluzích v mnoha zemích radí spíše šetřit. V tom právě vidí Krugman problém. Pokud podle něj skupina ekonomicky vyspělých zemí, takzvaná G20, prosadí rozsáhlé úspory, nehrozí prý dvojitý pokles, o kterém se hovořilo již delší dobu, ale dokonce „třetí deprese“.

V historii jsou známy jen dvě deprese, ta první následovala v období po roce 1873 a ta další poznamenala třicátá léta minulého století. Bývá označována jako Velká deprese.

Nicméně proti tomuto černému scénáři se staví právě John Paulson. „Nyní jsme uprostřed stabilního růstu ve Spojených státech. Riziko dvojitého poklesu je méně než desetiprocentní,“ řekl Paulson.

Podle něj je v USA nejvýhodnější doba k nákupu nemovitostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám