Hlavní obsah

Přidat zaměstnancům se letos chystají tři pětiny podniků

Novinky, tov

V letošním roce se chystají svým zaměstnancům přidat tři pětiny podniků, u velkých firem to je dokonce 85 procent. Malé firmy jsou ale opatrnější kvůli obavám z chystaného rozšíření elektronické evidence tržeb (EET). Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory (HK), který zveřejnila ve středu.

Článek

Polovina firem v průzkumu uvedla, že letos bude navyšovat mzdy až o pět procent. Zvýšení mezd se týká 80 procent firem ve zpracovatelském průmyslu a více než poloviny stavebních firem, a to i přes krizi, ve které odvětví v současnosti je.

„Téměř třetina malých firem je ale opatrnější a hlásí, že zatím zvyšovat mzdy neplánuje. To může souviset i s další vlnou EET, která se od března 2017 bude vztahovat nově vedle velkoobchodu i na maloobchod,” uvedl mluvčí HK Miroslav Diro.

Více než 90 procent firem bude během prvního pololetí letošního roku nabírat nové zaměstnance nebo zachová jejich současný stav. Stejně jako v druhé půlce loňského roku nejvíce plánují nabírat střední firmy a zpracovatelský průmysl.

Průzkum ohledně plánů firem a jejich hodnocení ekonomické situace komora dělá každý půl rok. „Podíl podnikatelů, kteří hodnotili svoji situaci pozitivně, se proti zářijovým očekáváním zvýšil. Naprostá většina menších firem (83 procent) uvedla, že jejich celková ekonomická situace byla v druhém pololetí roku 2016 stejná nebo příznivější než v pololetí předchozím,” řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Přijde vlna zdražování

Loni nicméně přidávalo zaměstnancům více firem - celkem dvě třetiny. Pětina firem přidávala přes pět procent a každá desátá firma zvyšovala mzdy o více než sedm procent. Mzdy zvyšovaly hlavně střední a velké firmy, kde to bylo přes 80 procent. Dvě pětiny vyplatily zaměstnancům i 13. plat či mimořádnou odměnu.

Šéf HK Dlouhý přitom upozornil na to, že podle dat malých a středních podniků dojde v letošním roce, minimálně v jeho prvním pololetí, k další vlně zdražování. „Ta bude mít za následek vyšší inflaci - až tři procenta -, než nyní odhaduje ministerstvo financí nebo Česká národní banka,” uvedl Dlouhý. Ministerstvo financí letos odhaduje inflaci dvě procenta. V lednu přitom podle dat ČSÚ stoupla meziroční inflace na 2,2 procenta. [celá zpráva]

Aktuální průzkum komory se uskutečnil v průběhu ledna a odpovídalo v něm 543 firem všech velikostí a oborů.

Reklama

Výběr článků

Načítám