Hlavní obsah

Ceny v Česku rostou rychleji. V lednu inflace stoupla na 2,2 procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Inflace v lednu zrychlila růst na 2,2 procenta z prosincových dvou procent. Růst spotřebitelských cen táhlo hlavně zdražení pohonných hmot, potravin a stravovacích služeb. Proti prosinci ceny stouply o 0,8 procenta. Informoval o tom v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Pohonné hmoty v lednu meziročně zdražily o 11,6 procenta. Zdražil i alkohol a tabák, i když mírněji než v prosinci.

Rostly i ceny většiny potravin a nealkoholických nápojů. „Z potravin zdražily hlavně jogurty, a to o 8,5 procenta, nebo vejce o 5,1 procenta. Růst cen ale nastal i u dalších potravin, třeba u mléka. Vyšší byly i ceny zeleniny,“ řekla Pavla Šedivá z ČSÚ.

U zeleniny je v obchodech nyní vidět výrazné zdražení ledového salátu, cuket a okurek. Důvodem je slabší úroda kvůli počasí ve Španělsku.

Vysoká inflace přibližuje ukončení intervencí

Ceny v restauracích a kavárnách oproti loňskému lednu stouply téměř o sedm procent. Řada restauratérů avizovala zdražení v souvislosti s prosincovým zavedením Elektronické evidence tržeb (EET).

Na druhou stranu v Česku meziročně o procento klesly ceny v oblasti telekomunikací a zemní plyn zlevnil o 5,1 procenta.

„Lednový růst inflace o 2,2 procenta zároveň znamená dosažení inflačního cíle ČNB. Centrální bankéři přitom podmiňují ukončení intervenčního závazku právě dosažením dvouprocentní inflace. Výrazně se zvyšuje pravděpodobnost ukončení intervenčního závazku již během druhého čtvrtletí, tedy před polovinou letošního roku,” řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám