Hlavní obsah

Před meziročním propadem nezachránil stavebnictví ani teplejší listopad

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Stavební výroba za teplotně nadprůměrný listopad 2012 v porovnání se stejným měsícem roku 2011 klesla o 2,7 procenta. Po zohlednění počtu pracovních dnů se snížila dokonce o 3,9 procenta. V porovnání s chladnějším říjnem se nicméně jednalo o 1,3procentní růst. Informace přinesl Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Právo

Tuzemskému stavebnictví se nedaří.

Článek

Stavební úřady vydaly meziročně o zhruba 14 procent méně stavebních povolení, jejich orientační hodnota nicméně lehce vzrostla na 22,7 miliardy korun. Zahájeno bylo meziročně o 17,6 procenta bytů méně, dokončeno jich bylo téměř o 13 procent méně.

„Zásoba bytů hlavně ve velkých městech je dostačující, proto překotná výstavba prozatím není potřeba a poptávka po nových bytech se vykrývá spíše drobnějšími projekty lokálního významu,“ uvedl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Dále meziročně poklesla jak produkce v pozemním stavitelství, tak u inženýrského stavitelství. „V současnosti nejsou žádné pozitivní impulsy k tomu, aby se stavební ruch znovu rozproudil,“ připomněl Kozub. Podle něj letos některé menší a střední firmy zaniknou, nebo alespoň výrazně zredukují svou velikost. „Na trhu stavebních zakázek není dostatečná nabídka pro všechny,“ dodal analytik.

Propad téměř o pětinu

Jak z údajů ČSÚ dále vyplývá, stavební produkce se za 11 měsíců loňského roku propadla ve srovnání se stejným obdobím konjukturálního roku 2008 o rozhodně nezanedbatelných 17,3 procenta.

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci se v loňském listopadu meziročně snížil o více než pět procent. Průměrná měsíční mzda těchto zaměstnanců pak stoupla na 34 773 korun.

Stavebnictví se potýká s problémy i v rámci celé 27členné Evropské unie. Za říjen zde totiž došlo podle údajů Eurostatu k meziročnímu poklesu o 4,4 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám