Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu vzrostl na 20 miliard, pomohl vývoz aut

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přebytek zahraničního obchodu Česka v listopadu meziročně stoupl o téměř devět miliard na 20,2 miliardy korun. Bilanci pomohl především vyšší vývoz automobilů, informoval ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Bilance zahraničního obchodu.

Článek

Export v listopadu vzrostl meziročně o 9,7 procenta na 347,7 miliardy korun. Dovoz stoupl o 7,1 procenta na 327,5 miliardy. Nepříznivý vliv na celkovou bilanci mělo naopak prohloubení deficitu obchodu s minerálními palivy a chemickými látkami.

Podle ekonomky Komerční banky Moniky Junicke statistika zahraničního obchodu výrazným přebytkem příjemně překvapila. „Listopad tak byl spolu z dubnem jediný měsíc, kdy byl přebytek zahraničního obchodu vyšší než v roce 2017. Na dobrém výsledku se podílela především bilance obchodu s motorovými vozidly, která vzrostla téměř o 12 miliard korun,“ komentovala.

„V druhé polovině loňského roku totiž automobilky hlásily rekordní množství vyrobených vozů. Celkově exporty meziročně vzrostly o 9,7 procenta, přičemž vývozy motorových vozidel stouply o 16 procent,“ dodala Junicke.

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček ale odhaduje, že v dalších měsících budou výsledky zahraničního obchodu nepříznivě ovlivňovat slabší výsledky německého hospodářství. Do Německa míří třetina českého vývozu. „Z ekonomického pohledu se Česká republika chová jako 17. spolková země Německa,“ uvedl Křeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám