Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu dosáhl 33 miliard

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Zahraniční obchod Česka skončil za říjen v přebytku 33 miliard korun, což je v meziročním srovnání více o 0,8 miliardy korun. Jedná se o druhou nejvyšší letošní hodnotu. Vývoz podle předběžných údajů meziročně vzrostl o 7,5 procenta a dovoz o 8,2 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Za celkem pozitivními čísly je potřeba vidět fakt, že ve srovnání s loňským rokem měl letošní říjen o tři pracovní dny víc,“ uvedl předseda Asociace exportérů Jiří Grund, podle nějž se tato skutečnost na výkonu dovozu i vývozu promítla.

V meziměsíčním srovnání se ovšem jedná v případě vývozu po sezonním očištění o 2,4procentní pokles. U dovozu je to dokonce 3,4procentní snížení. „To svědčí o zpomalující zahraniční a stále velmi slabé domácí poptávce,“ připomněl analytik Miroslav Frayer z Komerční banky.

Jak sdělil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta, vývoz i dovoz v meziročním srovnání poprvé od listopadu 2009 poklesly. Podle Grunda nestojí za dalším zpomalením exportu již pouze trhy problematických zemí jižní Evropy, ale také německý trh, pro české exportéry klíčový.

Přesto zahraniční obchod míří v letošním roce opět k novým rekordům. Jeho celková bilance by měla letos podle Frayera dosáhnout rekordního přebytku ve výši 298,7 miliardy korun. Podle Grunda se přebytek zahraničního obchodu přehoupne přes hranici 300 miliard korun. „Za úspěch bychom považovali dosažení celkového přebytku 320 miliard,“ sdělil šéf exportérů.

„Schopnost českých firem obstát v zahraniční konkurenci, a říjnová čísla tuto schopnost v různých částech světa potvrzují, jsou pak ujištěním, že zahraniční obchod bude i nadále tlumit propad české ekonomiky a povede k obnovení jejího růstu. Všichni si přitom uvědomujeme, že to čeští exportéři nemají v podmínkách snížené vnější poptávky jednoduché,“ uvedl náměstek ministr průmyslu a obchodu Milan Hovorka pověřený řízením sekce zahraničního obchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám