Hlavní obsah

Přebytek rozpočtu v dubnu klesl na 0,8 miliardy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přebytek státního rozpočtu na konci dubna klesl na 0,8 miliardy korun. Před rokem byl za stejné období přebytek 6,3 miliardy. Za horším výsledkem stojí hlavně vyšší výdaje na financování společných programů ČR a EU, informovalo ve středu ministerstvo financí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu: leden–duben

Článek

Ke konci dubna dosáhly celkové příjmy státního rozpočtu 442,24 miliardy korun, celkové výdaje 441,46 miliardy a přebytek hospodaření 0,78 miliardy korun.

Meziročně nižší přebytek výrazně ovlivnily vyšší výdaje na financování společných programů ČR a EU, které jsou za leden–duben 2018 meziročně vyšší o 9,2 miliardy. Saldo významně ovlivnily také výdaje ve výši 4,3 miliardy na doplnění fondů exportní pojišťovny EGAP, uvedlo ministerstvo.

Příjmy z daní a sociálního pojistného meziročně stouply o 7,4 procenta na 377 miliard. Výběr DPH se zvýšil o 3,9 miliardy na 89,3 miliardy.

Rostly výdaje na platy a důchody

Celkové výdaje rozpočtu stouply o deset procent na 441,5 miliardy. Vedle již uvedených důvodů nárůst ovlivnily podle financí zejména výdaje na důchody vyšší o 6,7 miliardy.

Podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala za nárůstem stojí zvýšení platů ve státní sféře a také růst investic, ačkoli ty jsou stále poměrně nízké – v prvních čtyřech měsících roku činily jen 17,8 miliardy korun.

„Domníváme se, že výrazný růst výdajů způsobí pád rozpočtu do deficitu 40 miliard korun na konci roku. Je to sice o 10 miliard méně, než předpokládá oficiální plán, ale v době pokračujícího ekonomického růstu je to zarážející,” uvedl Dřímal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám