Hlavní obsah

Pražský soud vyhlásil moratorium na sklárny skupiny BCT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městský soud v Praze dnes vyhlásil moratorium na majetek sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT), která je kvůli nedostatku provozního kapitálu od 22. září v insolvenčním řízení. Majitelé skupiny podali žádost o ochranu před věřiteli nejen pro BCT, ale i pro dceřiné společnosti Crystalex Nový Bor a Sklárny Kavalier Sázava. Soud zároveň oběma dceřiným firmám určil insolvenční správce.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Pec na výrobu olovnatého křišťálu ve sklárnách ve Světlé nad Sázavou.

Článek

Moratorium na majetek poskytuje firmám prostor překonat úpadek a dohodnout se s věřiteli, ale především mu umožňuje udržet v chodu výrobu. Dodavatelé totiž po dobu moratoria nemohou vypovědět smlouvy na dodávky energií, surovin nebo služeb, které před jeho vyhlášením trvaly alespoň tři měsíce. Moratorium na majetek sklářských společností platí po dobu tří měsíců a soud ho může prodloužit ještě o 30 dní, souhlasit však musí většina věřitelů.

Zatímco Sklárny Kavalier a Crystalex se tímto způsobem snaží vlastníci udržet v chodu. Výrobu v dalších dvou závodech - Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou a Sklárny Bohemia v Poděbradech zastavily výrobu a jejich pracovníci jsou většinou doma.

O dalším osudu skláren a případných výpovědích pro zaměstnance by měli rozhodnout insolvenční správci, ty ale soud zatím neurčil. Jeden z věřitelů - Citibank Europe, přitom požádal pro obě společnosti nejen o ustavení předběžných správců, ale také o předběžné opatření, které by vlastníkům zabránilo v nakládání s majetkem podniků.

Reklama

Související články

V Poděbradech se možná uzavřou sklárny

Lidé pracující v poděbradských Sklárnách Bohemia, jednom z největších zaměstnavatelů nymburského regionu, se bojí o místo. Místní pobočka je totiž součástí...

Výběr článků

Načítám