Hlavní obsah

Pražský soud prohlásil úpadek na Sklárny Bohemia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poděbradské Sklárny Bohemia jsou v úpadku, rozhodl o tom ve středu Městský soud v Praze. Firma, která je součástí sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT), byla poslední, která na rozhodnutí soudu ještě čekala. Insolvenčním správcem jmenoval soud předběžného správce, kterým byla pražská společnost Auré. Věřitelé mají nyní 30 dní na přihlášení svých pohledávek.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Článek

Pro sklárny je vyhlášení úpadku dalším krokem v insolvenčním řízení. Soud by měl nyní rozhodnout, jakým způsobem bude úpadek řešit. Má dvě možnosti - reorganizaci nebo konkurz, rozhodne o tom postoj majitelů a také věřitelů. Vzhledem k tomu, že v insolvenčním návrhu majitelé žádali prohlášení konkurzu, bude jeho vyhlášení zřejmě otázkou příštích dnů.

Poděbradské sklárny jsou součástí sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). Celá skupina je kvůli nedostatku provozního kapitálu od 22. září v insolvenčním řízení. V Poděbradech se již v září zastavila výroba a mateřská firma před týdnem oznámila záměr hromadného propuštění stálých zaměstnanců. Kolika ze současných 447 pracovníků se propouštění dotkne, zatím není jasné, to bude nyní v kompetenci insolvenčního správce. Firma také dluží zaměstnancům mzdy za září, ve čtvrtek proto budou odboráři demonstrovat před úřadem vlády.

Sklárny Bohemia jsou nejmenším podnikem sklářské skupiny, která ještě v srpnu zaměstnávala 5000 pracovníků. Firma, která v loňském roce uskutečnila zakázky za 5,5 miliardy korun, je majetkově spjata se skupinou výrobců porcelánu Porcela Plus.

Poděbradský podnik před zahájením insolvenčního řízení vlastnil majetek v účetní hodnotě 503,24 miliónu korun. Podle insolvenčního návrhu dlužila firma na konci srpna dodavatelům 108,69 miliónu korun a dalších 140 miliónů představovaly úvěry u bank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám