Hlavní obsah

Pražská burza obrátila, za den posílila o deset procent

Novinky, toh
PRAHA
Aktualizováno

Pražská burza v pondělí dopoledne prudce obrátila a zahájila obchodování strmým růstem. Index PX si za den připsal 10,47 procenta a dostal se na 981,5 bodu . Stejně jako v Česku i evropské akciové trhy po několikadenních propadech v pondělí rostly. Ode dna se odrazily díky plánům USA a Evropy na řešení současné krize.

Foto: Gil Cohen Magen, Reuters

Článek

"Zdá se, že se investoři přes víkend vyspali z kocoviny a začínají si uvědomovat velice zajímavé ocenění na akciových trzích. Zasedání čelních představitelů eurozóny a jejich plán na zaručení mezibankovních obchodů, pozitivní závěr na asijských trzích a prudký růst futures na americké akciové trhy dnes v úvodu dodávají ztracenou sebedůvěru investorům," komentoval analytik Patri Direct Pavel Mokoš.

Nejvíce rostly cenné papíry společností, které v předešlých dnech výrazně ztrácely. Například Orco si připsalo zisk třicet procent.

Ještě v pátek pražská burza zažívala jeden z nejkrušnějších dnů své historie. Index PX ztratil 14,94 procenta a během dne se propadl pod hladinou 900 bodů. Obdobně na tom byly trhy po celém světě.

Růst vybraných evropských akciových indexů před 10:00 (v %):
francouzský CAC 406,48
německý DAX5,58
rakouský ATX6,45
polský WIG2,40

V pondělí však trhy po celém světě obrátily. Například index v Hong Kongu vzrostl o více než o více než šest procent. Během dne nadále nabíral na síle a před desátou hodinou SELČ získal téměř deset procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Pražská burza se propadla nejvíce v historii

Pražská burza během pátečního obchodování ztratila nejvíce ve své historii. Výrazně ztrácela ihned po zahájení obchodování, a to více než 11 procent. Index...

Výběr článků

Načítám