Hlavní obsah

Pražská burza následovala Evropu a drtivě propadla

Novinky, toh
Aktualizováno

Světové burzy v pondělí zažívaly obrovské propady. Klesaly téměř všechny. Podle agentury Bloomberg se světový index MSCI, který vývoj sleduje, propadl nejníže ze posledních 11 let. O více než pět procent se během pondělního obchodování propadla pražská burza.

Článek

Hlavní index PX se dostal na úroveň 1205,5 bodu při ztrátě 5,38 procenta. Téměř žádný titul nebyl ušetřen. S obdobnými problémy se potýkaly akciové trhy po celém světě.

„Burza se propadla kvůli negativní náladě na trzích. Investoři totiž nevěří záchrannému balíku, který by měl pomoci americké ekonomice,“ řekl Novinkám analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Mezi společnosti, jejichž akcie se v pondělí zhodnotily, patří Telefónica. Ta rostla o půl procenta. Telekomunikace totiž patří mezi stabilní sektory. Naopak je tomu u bank či komoditních společností. Erste i Komerční banka ztratily v rozmezí 6,5 až sedmi procent.

„Nejhorší výsledek zaznamenala společnost NWR, a to téměř o 15 procent. K tak velkému propadu přispěl a oslabující ceny komodit na světových trzích,“ připomněl Potměšil. Například barel americké lehké ropy (WTI) v pondělí zlevnil na méně než sto dolarů.

O kolik v pondělí propadly vybrané indexy burz (v %)
český PX5,38
německý DAX4,23
francouzský CAC 405,04
irský Iseq overall13
belgický Bel 208
americký Nasdaq v průběžném obchodování4,57
americký Dow Jones v průběžném obchodování2,71

Peníze bankám dává už i Evropa

Krize finančních trhů zasáhla v minulých týdnech Spojené státy, v pondělí se přesunula do Evropy. Některé země musely přistoupit ke znárodnění finančních institucí výměnou za pomoc. Státy Beneluxu se tak "postaraly" o upadající banku Fortis, Velká Británie zachránila banku Bradford & Bingley, Island zestátní svou třetí největší banku Glitnir.

Výměnou za akcie státy bankám poskytnou miliardy eur na pokrytí špatných úvěrů.

Konec krize v nedohlednu

V uplynulých dnech již Česká národní banka a ministr financí Miloslav Kalousek vyloučili, že by světová finanční krize měla mít hlubší dopad v České republice. I podle Potměšila by dopady přímo na ekonomiku byly jen zprostředkované. Vše záleží, do jak velkého útlumu se dostane západní Evropa, s jejíž ekonomikou je provázána i ta tuzemská.

Na akciových trzích lze podle analytika očekávat i nadále negativní náladu, a tedy i další znehodnocování cenných papírů. „Ke zlepšení situace by pomohla jedině lepší komunikace mezi politiky a trhem,“ vysvětlil Potměšil. Podle něj by politici měli přesvědčit, že připravovaná opatření pomohou trhu jako celku a ne jen jednotlivým firmám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám