Hlavní obsah

Praha vypíše zakázky za téměř miliardu na zóny placeného stání

Praha

Praha vypíše dvě zakázky za téměř 900 miliónů korun na zřízení nového systému zón placeného stání. Ve dvou tendrech bude hledat dodavatele informačních technologií a firmu, která se bude o zóny starat. Zkušební provoz nového systému by měl začít letos v září. Tendr ve čtvrtek schválili zastupitelé. Systém zón, který nyní platí v Praze 1, 2, 3, 7 a 16, se zatím měnit nebude.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V modrých zónách mohou parkovat pouze lidé s rezidenční kartou, ostatní vozy městská policie odtahuje.

Článek

„V prvním z výběrových řízení budeme hledat dodavatele informačního systému, v tom druhém správce zón," oznámil náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09). Informační systém bude Praha poptávat maximálně za 45 miliónů, správce se bude o zóny starat pět let a cenu magistrát odhaduje nanejvýš na 830 miliónů korun. Cena vzejde z výsledku tendru.

Pilotní program nového systému zón chce město spustit na území Prahy 5, 6 a 8. Pokud se nový systém osvědčí, budou na něj převedeny současné zóny v centru, případně se přidají i další radnice, kde nyní zóny nejsou a ani v pilotní fázi se s nimi nepočítá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dva typy karet pro rezidenty

Praha vypíše dvě zakázky za téměř 900 miliónů korun na zřízení nového systému zón placeného stání. Ve dvou tendrech bude hledat dodavatele informačních technologií a firmu, která se bude o zóny starat. Zkušební provoz nového systému by měl začít letos v září. Tendr dnes schválili zastupitelé. Systém zón, který nyní platí v Praze 1, 2, 3, 7 a 16, se zatím měnit nebude.

V novém systému Praha rozdělí zóny na menší a lidé si budou moci vybrat, zda si koupí parkovací karty pro celou městskou část, nebo levnější jen pro okolí svého bydliště. V některých modrých zónách budou moci zaparkovat i přespolní řidiči. Nyní v modrých zónách mohou zastavit pouze rezidenti či ostatní držitelé parkovacích karet. O víkendech se bude v zónách parkovat volně.

Vypsání zakázky kritizovali opoziční zastupitelé. „Chtějí po nás bianko šek na miliardu, a přitom není jasné, jak se k částce došlo, neexistují žádné posudky," řekl zastupitel a exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS). Zastupitelka ODS Alexandra Udženija pak kritizovala záměr pustit do modrých zón přespolní řidiče – ti by do nich směli pouze v případě, že by zaplatili prostřednictvím mobilu a neparkovali déle než dvě hodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám