Hlavní obsah

Praha postavila „úplně jiný” Trojský most. Antimonopolní úřad potvrdil pokutu

• Aktualizováno
Novinky, tov

Pokutu 11 miliónů korun vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Praze za chyby ve veřejné zakázce na výstavbu Trojského mostu. V pondělí o tom informoval sám antimonopolní úřad. Most, který je součástí tunelového komplexu Blanka, vůbec neodpovídal původním plánům a stál o miliardu víc, než původně měl.

Foto: archiv soutěže Stavba roku 2015

Trojský most v Praze

Článek

„Zadavatel nepostupoval podle zákona o veřejných zakázkách, když připustil podstatnou změnu podmínek stanovených ve smlouvě o dílo, a tím i v původních zadávacích podmínkách,” řekl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Podle úřadu byl postaven zcela jiný most, který neodpovídá původnímu návrhu vizuálně ani cenově.

„Původní návrh Trojského mostu se zavěšenou železobetonovou mostovkou a asymetricky umístěným, parabolicky rozkročeným pilířem v řece v hodnotě téměř 500 miliónů korun byl změněn a realizován byl mimořádně konstrukčně složitý a světově unikátní nový Trojský most, jehož cena za realizaci byla navýšena téměř o jednu miliardu korun,” dodal Rafaj.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trojský most

Trojský most byl nakonec řešený jako plochý ocelový oblouk s předpjatým betonovým pásem mostovky a hustou sítí tyčových závěsů.

„Stavba Trojského mostu je historickým pozůstatkem. Praha s rozhodnutím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nesouhlasí a bude proti němu podávat žalobu. Tou se budeme snažit vyměřenou částku alespoň minimalizovat,” řekl Novinkám mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Úřad se předmětnou veřejnou zakázkou zabýval opakovaně. Původní prvostupňové rozhodnutí úřadu z 16. prosince 2014 bylo v následném rozkladovém řízení zrušeno a vráceno prvnímu stupni k novému projednání, mimo jiné pro nedostatečné odůvodnění. Předseda úřadu nyní prvostupňové rozhodnutí potvrdil.

Letecké záběry nově otevřeného Trojského mostuVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám