Hlavní obsah

Praha hledá byty pro nájemní agenturu, ta bude nabízet levné pronájmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha hledá prvních 15 bytů soukromých vlastníků, které plánuje za výhodné ceny dále pronajímat lidem v bytové nouzi prostřednictvím nově zřízené Městské nájemní agentury. Informoval o tom v pátek mluvčí města Vít Hofman. Majitelé se mohou hlásit do 1. července. Další kolo pro zájemce z řad majitelů bytů plánuje město na podzim letošního roku. Praha v posledních letech čelí bytové krizi.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Agentura má fungovat tak, že město vyjedná s majiteli bytu jejich pronájem a poté do nich umístí například seniory, rodiny s dětmi, samoživitele nebo mladé, kteří opustí ústavní péči. Majitelům bude garantován příjem bez ohledu na to, jestli bude byt obsazen nebo jestli budou nájemníci řádně platit nájemné - případné pohledávky půjdou za městem. Majitelé bytů se mohou hlásit na webu www.najemniagentura.cz.

„Naší snahou je pomocí městské nájemní agentury lépe reagovat na dlouhodobou krizi bydlení, která se kvůli pandemii zhoršila, a do tíživé sociální situace se i nadále dostává stále širší skupina nízkopříjmových domácností, včetně rodin s dětmi, lidí se zdravotním znevýhodněním nebo osamělých seniorů,” uvedl radní města Adam Zábranský (Piráti).

Byty od roku 1998 zdražily víc než čtyřikrát

Ekonomika

„Věříme, že v Praze je řada majitelů bytů, kteří chtějí nabídnout domov lidem, kteří to nejvíc potřebují, jen jim chyběl silný partner a záruky, že to bude fungovat,” dodala radní Radní Milena Johnová (Praha Sobě).

Podle dřívějších informací má nová agentura v první fázi na trhu sehnat 50 bytů. Ve zkušebním provozu se podle dříve schváleného materiálu počítá s platbou majitelům 220 korun za metr čtvereční v 35 bytech a 150 korun za metr čtvereční v 15 bytech. Průměrný tržní nájem v Praze je podle nedávné studie firmy Deloitte 287 korun za metr čtvereční za měsíc.

Paneláky jsou hitem. Byty v nich meziročně zdražily o 19,5 procenta

Ekonomika

Plán vedení magistrátu dříve kritizoval opoziční zastupitel a místostarosta Prahy 11 Ondřej Prokop (ANO), podle kterého jde v představené podobě o zbytečně vynaložené peníze.

Foto: Nájemní agentura

Rozdělení Prahy do zón

Praha se potýká s krizí, danou malou výstavbou a vysokými cenami bydlení. Bytů v majetku magistrátu a městských částí je dohromady asi 30 000 z původního počtu 194 000, které po roce 1991 přešly do vlastnictví města. Většina městských bytů se rozprodala v privatizacích.

Příklady garantovaného příjmu za byt 1. kategorie o velikosti 50 m2
zóna 111 000 Kč měsíčně + zálohy na služby a energie
zóna 210 000 Kč měsíčně + zálohy na služby a energie
zdroj: Nájemní agentura

Nedostatek bytů a růst cen bydlení je jedním z nejdiskutovanějších problémů metropole. V poslední více než dekádě magistrát nepostavil žádné nové byty, menší množství bytů postavily městské části.

Sdružení pro architekturu a rozvoj dříve uvedlo, že v roce 2030 může v Praze kvůli pomalému povolování chybět až 50 000 bytů. V hlavním městě je podle strategického plánu potřeba ročně zhruba 6000 nových bytů.

Reklama

Výběr článků

Načítám