Hlavní obsah

Práce na prodloužení obousměrného úseku Suezu jsou v plném proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce na prodloužení obousměrného úseku Suezského průplavu ze 75 na 85 kilometrů jsou v plném proudu, uvedl Usáma Rabí, šéf správy průplavu. Stavba byla zahájena v loňském roce, dokončena má být příští rok v červnu. Projekt by měl stát tři miliardy egyptských liber (4,1 miliardy korun). Zároveň bude rozšířeno a prohloubeno dalších 30 kilometrů vodní cesty.

Foto: Stringer, Reuters

Nákladní loď v Suezském průplavu

Článek

Cílem prací je podle Rabího zvýšit bezpečnost dopravy, cesta průplavem bude nadále trvat 11 hodin. Druhá fáze projektu spočívá v rozšíření třicetikilometrové části táhnoucí se na jih k ústí kanálu. Na východní straně bude rozšířen o 40 metrů. Část, kde loni v březnu uvázla 400 metrů dlouhá loď  Ever Given, bude prohloubena o necelé dva metry.

„Jedná se o obtížnou část kanálu,“ řekl Rabí a dodal, že „prohloubení a rozšíření zmírní ohyb kanálu v tomto místě“ a sníží vliv jižních větrů. Suez je dlouhý 193,3 kilometru.

Loni Suezský průplav zvýšil tržby o 12,8 procenta na rekordních 6,3 miliardy dolarů (přes 135 miliard Kč). Vodní cestou loni proplulo 20 649 plavidel, což je proti předchozímu roku nárůst o deset procent.

Suezský průplav byl otevřen v roce 1869 a v současné době jím prochází kolem deseti procent světového obchodu, včetně sedmi procent globálních dodávek ropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám