Hlavní obsah

Práce mi ničí rodinný život, tvrdí třetina Čechů

Právo, Jiří Vavroň

Únava, pracovní starosti, které je třeba řešit i ve volném čase, málo času na rodinu a současně permanentní strach ze ztráty práce – tak vnímá třetina ekonomicky aktivních občanů vliv zaměstnání na svůj rodinný život.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na 80 procent českých mužů a 61 procent žen se někdy cítí po práci tak unaveno, že už doma nemohou dělat věci, které by chtěli. Téměř 64 procent českých mužů a 66 procent českých žen zase doma ve svém volnu řeší pracovní problémy.

Naopak pro 33 procent mužů a 35 procent žen v České republice je někdy obtížné se soustředit na práci kvůli rodinným povinnostem. Vyplývá to z poslední studie Hodnoty, postoje, chování projektu European Social Survey, Sociologického ústavu ČAV.

Sladit rodinný a pracovní život je stále složitější, protože se projevuje stále více vlivů, které nemůže člověk ovlivnit, ale se kterými se musí vyrovnat, shodují se sociologové.

„Denně v pomalu se sunoucí koloně aut dojíždím hodinu do zaměstnání a odpoledne zase hodinu zpět. Protože v rámci racionalizace se snižuje počet pracovníků a zvyšují nároky, dělám za dva. Když přijdu domů, mám chuť jen koukat do zdi a nemluvit. Povídej a hraj si s námi, pomoz mi s úklidem, vyzývají mě místo toho dva synové a manželka,“ svěřil se Právu pětatřicetiletý informatik Petr.

Potřeba dvou příjmů 

Česká rodina je tradičně dvoupříjmová, tedy závislá na tom, aby vydělávali oba partneři. Práce a její sladění s rodinou ale vadí spíše mužům než ženám.

Více než polovina pracujících mužů a 45 procent žen uvádějí, že jejich partnerovi nebo partnerce vadí jejich pracovní zatížení.

Česko se tak řadí k zemím, kde poměrně hodně lidí vnímá vztah práce a rodiny jako konflikt. Tento rozpor kupodivu více vnímají lidé svobodní než ženatí a vdané nebo pracující s rodinou a dětmi.

Situace v Evropě
Nejvyšší podíl lidí, kteří často pociťují starosti s pracovními problémy, jsou z práce příliš unaveni, nemají kvůli práci čas na partnery či jejich blízké, je v mezinárodním srovnání ve Francii. Následují Rusové, Švédové, Ukrajinci, Belgičané a Češi. Naopak nejmenší míru konfliktu pociťují Chorvati, Irové a Portugalci. Jedná se o země, kde není tak vysoká zaměstnanost žen.

Každý desátý má svoji vysněnou práci

Přes všechny problémy jsou podle průzkumu CVVM dvě třetiny pracujících se svým zaměstnáním spokojeny. Vyloženě nespokojených je dlouhodobě menšina, kolem sedmi procent. O změně zaměstnání z různých důvodů uvažuje deset procent lidí.

Podle jiné studie, tentokrát agentury STEM/MARK, se ale 43 procent dotázaných bojí o příjem a ztrátu výhod svého současného zaměstnání. Pouze každý desátý dělá v životě to, co ho skutečně baví, uvádí agentura.

Na konflikt mezi prací a rodinou má vliv nejen délka pracovní doby, ale i skutečnost, zda rodina má nebo nemá děti do šesti let věku. Výrazný vliv má i kvalita a cenová dostupnost poskytovaných služeb. To se týká nejen jeslí a školek, ale například i ceny za praní a žehlení prádla, úklid domácnosti či donáškové služby.

Výrazný vliv na sladění rodinného a pracovního života má i obava ze ztráty zaměstnání. Nezaměstnanosti se obávají dvě třetiny ekonomicky aktivních lidí, potvrzuje studie STEM.

Anketa

Unavuje vás zaměstnání tak, že pak nemáte energii na další činnosti?
ano
88,2 %
ne
11,8 %
Celkem hlasovalo 5714 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám