Hlavní obsah

Pozor na panenky, obsahují nebezpečnou látku, varuje ministerstvo

Praha

Ministerstvo zdravotnictví varuje před nákupem pěti plastových panenek. Důvodem je nadměrný obsah ftalátu DEHP, informovala ve středu mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Nebezpečné panenky

Článek

Na panenky pocházející z Číny přišli kontroloři v prodejnách vietnamských obchodníků v Holešově, Jaroměři, Kroměříži, Uherském Brodě a Uherském Hradišti.

Panenka s názvem Happy girl má dlouhé růžové nebo blond vlasy a dlouhé šaty se zlatou aplikací. Panenka Aidella má dlouhé blond vlasy s fialovým melírem a růžovomodré flitrové šaty. Panenka s názvem Sweet Dream Style Rock má také blond vlasy, růžovou sukni a černozlatý živůtek. Panenka Happy Girls Elegant Design Belokid má blond vlasy vyčesané do culíku. Panenka pojmenovaná Fashion Charming má dlouhé žluté vlasy s modrým pramenem, žlutomodré šaty a andělská křídla.

Podle evropské normy může být obsah DEHP ve výrobku do 0,1 procenta hmotnosti. V uvedených panenkách ale činil 9,9 až 17,3 procenta hmotnosti hračky.

„Riziko obsahu DEHP v hračce spočívá v tom, že při hře mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně se slinami konzumovány,“ uvedl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta s tím, že DEHP působí na reprodukční orgány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám