Hlavní obsah

Pozor na falešné inspektory, varuje ČOI

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká obchodní inspekce (ČOI) vydala varování před osobami, které se vydávají za kontrolní pracovníky neexistujícího Českého obchodního institutu. Informovala o tom mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obětí falešných inspektorek s průkazkami neexistujícího úřadu se před nedávnem stala jihomoravská podnikatelka, která jim na místě zaplatila pokutu 10 000 korun. Podle Fléglové však poškozených může být víc.

„Na podvodnice, vydávající se za inspektorky, upozornil Českou obchodní inspekci starosta jedné jihomoravské obce svým dotazem, zda byla v této obci nařízena kontrola ČOI. Po ověření všech jeho informací bylo vyloučeno, že se mohlo jednat o inspektorky ČOI,“ sdělila mluvčí.

Podle slov okradené podnikatelky se podvodnice zajímaly o „estetiku a hygienu prodeje“, nicméně ani jedno z těchto kritérií není předmětem kontrol ČOI.

Podle Fléglové je důležité, aby podnikatelé si při jakémkoli podezření vždy ověřili identitu kontrolních pracovníků přímo na úřadě, za jehož zaměstnance se vydávají. „V případě inspektorů ČOI je to jednoduché – stačí jeden telefonický dotaz na místně příslušném inspektorátu, kde totožnost kontrolujících osob podnikateli potvrdí,“ připomněla mluvčí s tím, že v opačném případě je namístě co nejrychleji přivolat policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám