Hlavní obsah

Potraviny přes internet objednávají denně tisíce Čechů, šetří tak čas

Novinky, Gabriela Krejčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakupovat přes internet elektroniku či oblečení je poměrně běžná záležitost. Stále více lidí dnes využívá také online nákupy potravin. Vyhnou se tak dlouhým frontám v obchodech a nemusejí se tahat s těžkými taškami, které jim kurýrní služba donese až ke dveřím klidně až do desátého patra.

Foto: Profimedia.cz

Rozvoz potravin až ke dveřím je stále populárnější

Článek

Nakoupit si z pohodlí domova či cestou z práce v tramvaji a nechat si nákup dovézt domů na sjednaný čas. To nabízí služba online nakupování potravin. Největším provozovatelem je iTesco.cz, které kromě Prahy a okolí rozváží nákupy také v Plzni, Liberci, Hradci Králové, Pardubicích a Brně. „Překročili jsme hranici 200 tisíc registrovaných zákazníků,“ uvádí Václav Koukolíček ze společnosti Tesco.

Zaměstnanci se navíc řídí pravidlem, že zákazníkovi nezabalí nic, co by si oni sami nekoupili. Zaručují tak, že například ovoce a zelenina budou v dobrém stavu, nikoli otlučené kousky, jak by kdekdo očekával.

„Jednou za měsíc si necháváme vozit nákup z Tesca. Nebaví nás trávit čas v supermarketu a hlavně se tahat s těžkými taškami, bolí z toho záda,“ vysvětluje důvody online nakupování Kristina A. z Prahy a dodává, že je s nákupem spokojená. „Občas se stane, že nám nepřivezou něco, co jsme si objednali, protože to bylo vyprodané. Nicméně vždy vezmou nějakou náhradu a my se pak rozhodneme, jestli si to vezmeme nebo ne.“

Největší zájem je o ovoce a zeleninu

Jedna z prvních možností takového nákupu byla na z-market.cz. Tam vyřídí zaměstnanci denně 80 až 150 nákupů po Praze a okolí.

„Významnou část nákupů tvoří ovoce a zelenina. Uzeninu dodáváme jen vakuově balenou, čerstvé maso jsme ze sortimentu vyřadili pro malou poptávku a velkou logistickou náročnost na chlazení, krátké garance a možná i nedůvěru, moc se nám to nevyplácelo,“ vysvětluje David Zúbek ze z-market.cz.

Nejvíce si podle Zúbka lidé objednávají trvanlivé potraviny jako cukr, mléko, balené vody, džusy, obecně vzato dobře známé věci, které znají z obchodů. Většinou zákazníci nakupují ve všední dny. „Přes víkend je poměrně klid, až v neděli večer se zase obnovuje aktivita lidí, kteří si objednávají většinou na pondělí,“ doplňuje Zúbek.

„Nejsilnější dny jsou u nás pátek a sobota, kdy vyřídíme tak 90 objednávek denně, v ostatní dny přibližně 50. Zákazníci jsou nejaktivnější v pátek mezi 12. a 14. hodinou a nechávají si doručovat zboží na druhý den, kdy mají volno,“ říká Lukáš Huňka z kosik.cz, kde patří mezi nejprodávanější zboží také zelenina a ovoce, nejvíce přitom vedou banány.

Nabízejí i farmářské výrobky

Lidé si objednávají především těžké věci jako balíky vody, mléka, pivo či prací prášek. O jejich rozvoz se v kosik.cz stará celkem 15 řidičů a ve skladě pracuje asi 30 lidí. Velkou část klientely přitom tvoří kanceláře a firmy. V Tescu tato služba zaměstnává 400 lidí a k rozvozu slouží 100 dodávek.

E-shopy nabízejí kromě klasických produktů také farmářské výrobky. „Alespoň jednu potravinu z farmářské sekce najdete v 55 % nákupních košíků, vůbec nejoblíbenější je maso, které se i přes vyšší cenu prodává nejlépe,“ uvádí Zdeněk Morávek z rohlik.cz, kde vyřídí denně tisíc objednávek.

„Zákazníci využívají také možnost opakování předchozího nákupu jedním klikem, předpřipravené nákupy nebo jejich části, nakupování balíčků surovin jedním klikem podle receptů, které na stránkách máme,“ doplňuje Morávek.

Rozvoz po Praze i zdarma

Ceny rozvozu potravin jsou různé. Na iTesco je to od 49 do 99 Kč podle času určení, jindy záleží na vzdálenosti a ceně objednávky. Rozvoz po Praze je většinou zdarma, zákazník si navíc sám určí časové rozmezí, kdy chce nákup přivézt. Některé firmy dovezou nákup ještě týž den, jiné doručují v den následující.

„Nákupní potřeby lidí jsou různé, většina využívá službu k nákupu kompletního sortimentu domácnosti, tedy kromě potravin objednává i drogerii. Někteří zákazníci nakupují jen těžké nákupy. Také firmy šetří čas nákupem občerstvení do kanceláře přes internet,“ vysvětluje Peter Nemeshegyi z potravinydomu.cz, kde denně vyřizují řádově stovky nákupů. Služby u nich využívají jak rodiny s dětmi, tak senioři, kteří už na nákupy nemají fyzické síly.

Objednat si mohou lidé také balíčky na večírky, grilování či piknik pro dva. „Lidé mají zájem i o zajištění individuálních balíčků oslav na míru (oslavy narozenin a podobné události). Částečně využijí předpřipravené balíčky, ale často mají také speciální požadavky, kterým se snažíme vyhovět. Oslovujeme zajímavé výrobce či producenty potravin a souvisejících produktů. Lidé se objednávat maso nebojí, zárukou je prověřený český dodavatel a maso bio kvality,“ uvedl Adam Chvaja z dobraoslava.cz.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám