Hlavní obsah

Potravinářská inspekce varuje před arašídy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potravinářská inspekce varuje spotřebitele před vietnamskými praženými arašídy v kokosové šťávě. Obsahují totiž zdraví nebezpečné aflatoxiny. Podle údajů celníků se na českém trhu pohybuje více než tuna těchto arašídů, které dováží plzeňská firma Ruzek Associates.

Článek

"Pražská laboratoř Státní zemědělské a potravinářské inspekce ve výrobku prokázala více než třicetinásobné překročení povoleného množství aflatoxinů. Inspekce proto nedoporučuje tuto nebezpečnou potravinu konzumovat. Je pravděpodobné, že arašídy byly nebo stále mohou být prodávány především v asijských stáncích a na tržnicích," řekla mluvčí inspekce Daniela Kolejková. Spotřebitelé, kteří arašídy již nakoupili, mají právo výrobek reklamovat.

Aflatoxiny vznikají jako produkty plísní. Pro lidské zdraví jsou nebezpečné, podle odborníků jsou totiž karcinogenní. Pro jejich obsah v potravinách jsou stanoveny velmi přísné limity. Státní zemědělská a potravinářská inspekce dnes odeslala hlášení o tomto výrobku do bruselské centrály Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva.

Arašídy s kokosovou šťávou jsou na obalu označeny textem Roasted Peanuts with Coconut Juice. Trvanlivost je uvedena do 16.8.2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám