Hlavní obsah

Postižení budou mít více šancí na získání práce

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zákon o zaměstnanosti vytváří od 1. října podmínky pro širší zaměstnanost zdravotně postižených osob. Sdělila to Právu mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Kateřina Beránková. Zákon obsahuje nové povinnosti pro zaměstnavatele - vytváření vhodných pracovních míst, možnost provádění rehabilitace, či zpřísňuje zaměstnávání určitého procenta handicapovaných osob.

Foto: Diana Zubatá

Praha u cestovatelů stále boduje.

Článek

"Zůstává nadále možnost, že zaměstnavatel, který vytvoří vhodné pracovní místo, může požádat o dotaci úřad práce. Zůstává také podmínka, že zaměstnavatel nebude moci rozvázat pracovní poměr se zdravotně postiženým zaměstnancem bez souhlasu úřadu práce," uvedla Beránková.

Podpora vzniku pracovních míst

Nový zákon umožňuje finančně stimulovat zaměstnavatele vytvářejícího nová pracovní místa pro osoby se zdravotním postižením, tzv. chráněná pracovní místa. Musí být provozováno nejméně dva roky a na jeho vytvoření může úřad práce poskytnout zaměstnavateli příspěvek. Ten může činit maximálně osminásobek a pro osobu s těžším zdravotním postižením maximálně dvanáctinásobek průměrné mzdy v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí předchozího kalendářního roku.

Vytváří-li zaměstnavatel na základě jedné dohody s úřadem práce deset a více chráněných pracovních míst, může příspěvek na vytvoření jednoho chráněného pracovního místa pro osobu se zdravotním postižením činit maximálně desetinásobek a pro osobu s těžším zdravotním postižením maximálně čtrnáctinásobek uvedené průměrné mzdy.

Jestliže to bude vyžadovat situace, může úřad práce poskytnout i finanční příspěvek na částečnou úhradu provozních nákladů, aby provozování takového místa nebylo pro zaměstnavatele nebo pro osobu samostatně výdělečně činnou ztrátové.

Chráněná pracovní dílna

Příspěvek na vytvoření chráněného pracovního místa a chráněné pracovní dílny se poskytuje za podmínky, že zaměstnavatel nemá v evidenci daní zachyceny daňové nedoplatky, nemá nedoplatek na pojistném a na penále na veřejné zdravotní pojištění, nebo na pojistném a na penále na sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, s výjimkou případů, kdy bylo povoleno splácení ve splátkách a není v prodlení se splácením splátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám