Hlavní obsah

Pošťáci chtějí ve vedrech vodu, pošta jim místo toho dává 50 korun za měsíc

Praha

Řidiči České pošty si stěžují, že jim firma ve vedrech neposkytuje nápoje a řeší to přidáváním peněz k výplatě. Podle odborářů je to v rozporu s nařízením vlády. Vedení pošty ale pochybení odmítá.

Článek

Jak uvedla mluvčí pošty Marta Selicharová, společnost poskytuje na základě vlastní směrnice ochranné nápoje oprávněným zaměstnancům pro ochranu před teplem nebo chladem formou paušální peněžní náhrady.

Řidiči nebo doručovatelé dostávají na nápoje celoročně příplatek 44 až 57 korun měsíčně podle typu jejich pracovního zařazení. Mimo to v tropických vedrech pošta rozdává instantní nápoje.

Při ceně zhruba deseti korun za 1,5 litru neperlivé balené vody však příspěvek vystačí zhruba na týden.

Co říká směrnice
Ochranný nápoj se poskytuje při trvalé práci v zátěži teplem zařazené podle zákona o ochraně veřejného zdraví do kategorie čtvrté*. Poskytnutí ochranných nápojů lze v odůvodněných výjimečných případech řešit finančním plněním.
*vysoké riziko ohrožení zdraví, které není možno vyloučit ani při používání dostupných a použitelných ochranných opatření

„Domnívám se, že zaměstnavatel hrubě porušuje bezpečnost práce především u řidičů, kde riziko kolapsu řidiče při řízení vozidla nad 15 tun by znamenalo vážné ohrožení životů dalších účastníků v dopravě a nedozírné následky v případě nehody,“ sdělil předseda Odborového svazu dopravy u České pošty Evžen Dvorský. Pošta má podle něj asi 4500 řidičů a celkově má prý na ochranné nápoje nárok asi 12 000 pracovníků.

Podle údajů pošty je v průměru 30 pracovních dnů s teplotou nad 26 stupňů a 86 dnů s teplotami do čtyř stupňů a poskytované příplatky na pořízení nápojů pro tyto dny stačí.

Tekutiny se podle směrnice poskytují těm, kdo mají při práci zvýšený výdej energie, a teplota na pracovišti překročí 26 stupňů Celsia. Pokud teplota na pracovišti překročí 34 stupňů, mají nárok na vodu všichni zaměstnanci, včetně těch, co pracují v kancelářích.

Anketa

Máte od zaměstnavatele na pracovišti zajištěné nápoje?
Ano
39,9 %
Ne
60,1 %
Celkem hlasovalo 14424 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám