Hlavní obsah

Pošta začne vybírat bankovního partnera, ČSOB končí příští rok smlouva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká pošta zahájí během letošního jara výběr smluvního partnera, který bude v jejích pobočkách zajišťovat finanční služby po vypršení smlouvy s ČSOB po roce 2017. Státní podnik nebude žádat o vlastní bankovní licenci, o níž v předchozích letech uvažoval. Vyplývá to z materiálu, projednaného ve čtvrtek vládou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pošta chce tento týden podepsat smlouvu s poradcem, ten jí pomůže s výběrem nového bankovního partnera nebo partnerů.

"Jsme rádi, že můžeme postupovat podle harmonogramu tak, aby na České poště fungovaly finanční služby také po roce 2017. Opustili jsme model založení své vlastní banky. V současné době bude v průběhu jara zahájen proces výběru smluvního partnera," řekl generální ředitel pošty Martin Elkán.

Do konce příštího roku má Česká pošta smlouvu o poskytování finančních služeb na pobočkách s ČSOB. Ta na poštách nabízí služby pod hlavičkou Poštovní spořitelny. Existenci specializovaných bankovních přepážek na 150 pobočkách České pošty má ČSOB podle své mluvčí Martiny Slavíkové smluvně garantovanou až do roku 2022.

1,5 miliardy ročně

Z bankovních a pojišťovacích služeb má státní podnik výnosy zhruba 1,5 miliardy korun ročně. ČSOB chce ve spolupráci s poštou pokračovat. Ta chce z bankovních služeb od smluvního partnera inkasovat minimálně stejné finance jako dosud, optimálně ještě vyšší.

Pošta provozuje 3200 poboček. Část z nich začala teprve loni přijímat platební karty. V roce 2014 hospodařila se ziskem před zdaněním 241 miliónů korun, což je meziroční pokles o pětinu. Za loňský rok firma očekávala zisk kolem 50 miliónů Kč. Od května pošta zdraží některé služby, například poslání dopisu bude stát 16 Kč místo 13 korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám