Hlavní obsah

Poslanci zjednodušili začátek podnikání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zahájení podnikatelské činnosti se od poloviny letošního roku zjednoduší. Sněmovna ve středu schválila vládní návrh zákona, který umožní, aby podnikatelům při zahájení i v průběhu podnikání stačil na všechny nutné úkony jeden úřad a jeden formulář.

Článek

Nyní musí podnikatel navštívit nejméně tři úřady a vyplnit až osm formulářů. Schválené předlohy ještě musí projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Podnikatelé budou moci provést několik úkonů, které museli dosud činit na různých úřadech, přímo na centrálních registračních místech (CRM). Ty budou působit na živnostenských úřadech. Prostřednictvím CRM bude možno provést vedle vlastního oznámení o založení živnosti také daňovou registraci a oznámení České správě sociálního zabezpečení, úřadům práce a pravděpodobně i příslušné zdravotní pojišťovně.

"Je to zásadní změna od Rakouska-Uherska, kdy nebude obíhat podnikatel úřady, ale přijde na jedno místo a informace mezi státními institucemi bude obíhat prostřednictvím elektronické cesty," řekl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám