Hlavní obsah

Poslanci z dozorčí rady dopravního fondu o předražené zakázce na e-shop věděli

Novinky, bož

Dozorčí rada Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) složená ze zástupců ANO, ODS, ČSSD, KSČM a SPD věděla o předražené zakázce na e-shop s elektronickými dálničními známkami, kvůli němuž skončil dosavadní ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Upozornil na to server Hlídač státu. Premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdil, že rada o zakázce nevěděla.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ředitel SFDI Zbyněk Hořelica.

Článek

Zakázku na informační systém a e-shop pro elektronické dálniční známky za 401 milionů korun získala od Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) bez soutěže společnost Asseco Central Europe.

„Dozorčí rada SFDI bere na vědomí předloženou informaci a žádá o průběžné informování o postupu přípravy zavedení elektronické dálniční známky,“ píše se v usnesení z březnového zasedání dozorčí rady.

Nechtěl jsem zdržení, vysvětluje Kremlík, proč hájil předraženou zakázku

Domácí

Předsedou rady je poslanec Babišova hnutí ANO Pavel Pustějovský, místopředsedou pak Zbyněk Stanjura (ODS). Dalšími členy jsou Roman Onderka z koaliční ČSSD, Pavel Hojda z KSČM a také Ivan Fencl (SPD).

Dozorčí rada o tom nevěděla, tvrdil Babiš

Podle premiéra přitom dozorčí rada o zakázce nevěděla. „Neinformovali o zakázce nejen vládu, ale ani dozorčí radu SFDI,“ nechal se slyšet Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády, na níž oznámil konec svého ministra dopravy Kremlíka. Tomu zlomila vaz právě tato kontroverzní zakázka.

Babiš se zároveň nechal slyšet, že by rezignaci měl zvážit první náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček a ředitel SFDI Zbyněk Hořelica. Ti podle ČTK v úterý uvedli, že se sejdou s budoucím ministrem dopravy Karlem Havlíčkem (za ANO). Ten má až poté rozhodnout o dalším postupu stran kontroverzní zakázky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám