Hlavní obsah

Poslanci chtějí nechat bankrotovat i občany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna ve středu pustila do druhého čtení návrh zákona o konkurzu. Zákon by měl výrazně urychlit a zjednodušit úpadky firem. Nově by také zavedl i možnost občanů vyhlásit bankrot v případě, že nejsou schopni splácet své dluhy.

Článek

Vládní návrh zákona předložil vicepremiér Martin Jahn společně s ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem. Nynější úprava úpadků v ČR je podle expertů katastrofální.

Konkurzy trvají léta a věřitelé získají nazpět průměrně jen 17 procent pohledávek, což je nejméně v EU. Konkurzy navíc mají naprostou převahu nad sanací problémových podniků. Zatímco návrhů na konkurz je v ČR ročně kolem 4000, vyrovnání je nejvýše pár desítek.

Mezi nové principy zákona patří podle Jahna zejména to, že věřitelé budou mít při konkurzu hlavní slovo. Budou mít například zásadní vliv na jmenování konkurzního správce, kterého budou moci i odvolat. Zatímco nyní končí podniky v konkurzu vesměs likvidací, nová úprava by měla posílit možnost prodeje podniku a nabízí možnost jeho reorganizace, dodal.

Dál jde i předloha poslanců

Výbory se budou zabývat i předlohou, kterou již počátkem července vypracovali poslanci ODS. Vedle posílení pozic věřitelů usilují v předloze také o vytvoření obranných mechanismů proti zneužití práva ze strany soudců a správců konkurzní podstaty.

Stínový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), který je spoluautorem poslanecké předlohy, poznamenal, že pro kvalitu konkurzního práva by bylo nejlepší, kdyby sněmovní výbory mohly pracovat s oběma tisky najednou. Tomu se nebrání ministr spravedlnosti Pavel Němec. Řekl, že vládní návrh by mohl být ve výboru obohacen prvky z poslanecké novely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám