Hlavní obsah

Poradce pro výběr daní skončil. Radil, jak je neplatit

Londýn

David Heaton coby poradce britské vlády pro daňové záležitosti musel v neděli nedobrovolně odstoupit z tohoto nepochybně lukrativního postu. Důvodem se stala skutečnost, že na červnové konferenci pořádané v Londýně udílel rady, jak se placení daní vyhnout.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Investigativní publicistický pořad BBC Panorama přinesl záznam, na němž Heaton na konferenci rozdává rady, jak „optimalizovat“ daně a držet peníze z dosahu „špinavých pracek“ ministra financí. Účastnický poplatek na tomto sezení činil 1000 liber.

Daňový expert tipy rozdával dva měsíce předtím, než se stal vládním poradcem, jenž má naopak hledat cesty, jak potírat krácení daní.

„Výroky pana Heatona jsou v přímém rozporu s přístupem vlády k neplacení daní," uvedl tajemník britského ministra financí David Gauke. „Proto je správné, že Heaton na svou pozici rezignoval,“ poznamenal Gauke. Heaton, přestože odstoupil, jakákoli pochybení odmítl.

Placení či spíše neplacení daní podniky a zámožnými občany je v Británii v posledních letech ožehavým tématem. Vyšlo totiž najevo, že některé výdělečné podniky neplatily daň ze zisku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám