Hlavní obsah

Pomoc bezdomovcům je nákladnější než sociální bydlení, ukázal výzkum

– Praha

Výzkum v USA ukázal, že u lidí bez domova jsou celkové náklady na krizové přístřeší, výjezdy záchranné služby, zdravotní péči či vězení vyšší, než když osoby v tísni žijí v sociálním bytě. Výsledky výzkumu představil v Praze na semináři americký expert na problematiku bydlení Dennis Culhane, který v minulosti působil jako poradce prezidenta Baracka Obamy pro sociální otázky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Veřejné rozpočty se utrácejí a lidé spí stále venku. Každé tři dny využívají nějaké přístřeší za nemalé peníze,” uvedl Culhane. Poukázal na to, že když měli lidé bydlení, utratilo se méně.

Američtí odborníci vycházeli z dat z registrů. Ukázalo se, že asi desetina bezdomovců žila na ulici dlouhodobě. Ti v krizovém přístřeší pobývali v průměru 252 dnů. U ostatních, kteří se bez střechy nad hlavou ocitli náhle, to bylo 20 dnů. U lidí s občasnými potížemi činila doba v noclehárnách 73 dnů.

Sociální byty méně zatížily rozpočet

Z údajů z New Yorku vyplynulo, že noclehárna, záchranná služba, ošetření, vězení a další výdaje vyšly na rok asi na 20 000 dolarů (450 000 korun). Pokud žil člověk v sociálním bytě, výdaje se ročně pohybovaly kolem 16 000 dolarů (360 000 korun).

Řešit chronické bezdomovectví se rozhodla administrativa prezidenta George Bushe. Vyčlenila peníze a nechala vybudovat desetitisíce bytů. Výdaje se ještě víc zvedly za prezidenta Obamy, jehož administrativa se zaměřila na ukončení bezdomovectví veteránů. I pro ně vznikly desetitisíce bytů. Od roku 2007 do roku 2015 ubylo chronických bezdomovců o téměř 31 procent. U veteránů činil pokles 35 procent.

Díky programu rychlého zajištění bydlení se podařilo snížit za jeden rok počet samotných dospělých bez domova o 16 procent a rodin o desetinu. Prevence pak pomohla stlačit počet dospělých bez přístřeší o 11 procent a rodin o sedm procent. „Tyto programy fungují neuvěřitelně dobře,” řekl Culhane.

V roce 2014 bylo v USA bez domova 278 700 lidí. Kolem 13 procent z nich byli chroničtí bezdomovci. Řada z nich skončila na ulici po odchodu z léčebny, nemocnice, vězení či od pěstounů.

V Česku chybí zákon

Podle zastupující šéfky odboru rodinné politiky ministerstva práce Lindy Sokačové jedinou cestou k řešení problémů s bezdomovectvím v Česku je bydlení. Zákon o sociálním bydlení chtěla prosadit v minulém volebním období Sobotkova vláda, ale neuspěla. Ani nynější kabinet se na postupu neshodne, přestože se zákonem o sociálním bydlení počítá v programovém prohlášení. Premiér Andrej Babiš (ANO) před nedávnem řekl, že samostatnou normu vláda nejspíš chystat nebude, soustředí se na investiční program pro výstavbu bytů.

Ředitel Platformy pro sociální bydlení Vít Lesák na semináři zmínil brněnský projekt sociálního bydlení, který ukázal, že si valná většina lidí dokázala byt po roce udržet a jejich situace se zlepšila. Uvedl, že je potřeba podobný celostátní program se zajištěným financováním.

Reklama

Výběr článků

Načítám